Svet so ljudje: Meje svobode v deželi sreče

Namagay Zam, eni najbolj znanih novinark Kraljevine Butan, grozi globa ali celo tri leta zapora zato, ker je delila objavo na facebooku.

Objavljeno
18. november 2016 16.13
L. P.
L. P.
Majhna država Butan, ki leži v Himalajskem gorovju med Indijo in Kitajsko, je zaslovela po svetu s tem, da je namesto bruto domačega proizvoda (BDP) kot merilo napredka uvedla bruto dodano srečo (BDS). Tako je pred desetletjem postala najsrečnejša država v Aziji in osma na svetu. A od takrat razen leta 2008, ko je država razglasila ustavno monarhijo, o Butanu ni bilo veliko slišati. Svetovno pozornost in glasno nezadovoljstvo v domači javnosti pa je zbudila spet ta teden zaradi tožbe lokalnega poslovneža in morebitne kazni za novinarko.

Namagay Zam slovi kot neodvisna radijska in televizijska novinarka ter nekdanja dopisnica iz Južne Afrike, Indije, Nemčije in Nepala. Poleti jo je pritegnila izpoved mlade butanske zdravnice o tem, kako se njena družina bori zoper interese lokalnega poslovneža. Novinarka je delila objavo na facebooku zato, da bi povečala doseg življenjske zgodbe. Delitev objave pa je razjezila lokalnega mogotca, čigar ravnanje je opisala zdravnica, zato je vložil tožbo zoper novinarko z očitkom, da širi obrekovanje.

Tožnik pričakuje, da bo sodišče prepoznalo novinarkino krivdo za obrekovanje in ji odredilo plačilo odškodnine v višini desetih direktorskih plač, kar znaša dobrih 30.000 evrov. Če pa novinarka ne bo zmogla plačati zneska, potem mora v zapor do treh let.

Še pred izrekom sodbe na sodišču pa je obtožena novinarka opozorila javnost, da ne more pričakovati poštenega sojenja, ker je glavni sodnik zet mogotca, ki je vložil tožbo. Na razmere je s pismom opozorila tudi butanske parlamentarce: »Ne pišem vam zaradi osebnega interesa, ampak zato, ker bo ta primer pokazal sliko našega sodstva in demokracije.«

Celoten primer je že prerasel okvire navadne tožbe. V eni najbolj srečnih držav na svetu bo postal preizkusni mejnik, do kam sežejo meje svobode v javnem izražanju.