Svet so ljudje: Nauki, ki mu jih je dal Steve Jobs

Bill Fernandez, prvi zaposleni pri Applu, pripoveduje, kako je bilo delati s Stevom Jobsom.

Objavljeno
30. december 2016 14.36
S. R. P.
S. R. P.
Bill Fernandez, Amerikanec mehiških korenin, je ustanovitelj start-upa Omnibotics, sicer pa je znan predvsem kot prvi človek, ki se je davnega leta 1977 zaposlil pri Applu, tedaj start-upu, za katerega nihče ni slišal, zdaj pa verjetno ni nikogar, ki še ne bi slišal zanj. Danes 62-letni elektroinženir in inovator rad pove, kakšni so bili prvi začetki te znamenite firme, in še zlasti, kako je bilo delati z legendarnim ustanoviteljem Appla Stevom Jobsom. V dneh pred koncem letošnjega leta pa se je odločil tudi povedati, kaj se je od svojega prezgodaj umrlega prijatelja iz dijaških let in sodelavca pri prvem podjetniškem podvigu naučil.

S Stevom Jobsom se je spoprijateljil že v sedmem razredu osnovne šole.

»Noben od naju se ni želel igrati družabnih iger, ki si jih tedaj moral igrati, če si hotel pripadati katerikoli od številnih klik. In prav to naju je nekako samo po sebi zbližalo in začela sva se družiti,« je Fernandez povedal v intervjuju za The Macro.

Kakih 10 let pozneje se je tedaj 22-letni Fernandez pridružil Stevu Jobsu, Stevu Woznikau in Miku Markkuli kot Applov prvi zaposleni tehnik.

»Tehnično je bil moj naziv elektronski tehnik. V resnici je to pomenilo, da sem bil 'fant za vse'. Opravljal sem praktično vsa tehnična dela in odpravljal vse tehnične težave.«

To in pa že druženje iz osnovne šole in skozi vsa gimnazijska leta s Stevom Jobsom so ga naučili, kako uspeti v podjetniškem svetu.

»Da že zgodaj uspeš, je najbolj bistveno, da si samoiniciativen začetnik, self-starter. Moraš biti sam motiviran in verjeti moraš, da lahko narediš tudi tisto, kar še nikoli prej ni bilo narejeno,« kot prvo lekcijo za uspeh navaja Bill Fernandez.

»Ko to verjameš, moraš biti še vsestransko prilagodljiv in spreten in pripravljen garati. Moraš biti hiter in se znati potisniti naprej, biti prisoten povsod in poprijeti za vsako delo. Pri poslu je milijon opravil, ki morajo biti opravljena, in ti si sam, ki moraš vse to opraviti,« je v intervjuju poudaril Fernandez.

Je Steve Job ustrezal temu opisu? »Jobs je kot ustanovitelj bil zelo motiviran. Bil je tudi izredno prizadeven. Ves čas je bil v gibanju, nikoli ni obstal,« je svojega prijatelja in sodelavca opisal njegov prvi zaposleni.