Svet so ljudje: Z 29 leti na čelu simfonikov

Dirigentka Mirga Gražinyte-Tyla bo glasbena direktorica simfoničnega orkestra Birminghama

Objavljeno
05. februar 2016 15.45
L. P.
L. P.
»Komaj čakam, da začnem delati s simfoničnim orkestrom mesta Birmingham. Vsak glasbenik v orkestru je umetnik s poudarjenim individualnim izrazom, hkrati pa vse prežema duh odgovornosti za kolektivno delo. Verjamem, da bomo postali vodilni orkester na svetu,« je v četrtek samozavestno izjavila 29-letna dirigentka Mirga Gražinyte-Tyla, rojena v litovski prestolnici Vilnius.

Tako se je odzvala na dolgo pričakovano razkritje, kdo bo na položaju glasbenega direktorja birminghamskih simfonikov nasledil slavnega Andrisa Nelsonsa, ki je vodil orkester sedem let. Mlada dirigentka bo vodenje orkestra za tri leta prevzela septembra.

Birmighamskemu simfoničnemu orkestru je prvič dirigirala julija lani in požela navdušenje glasbenikov, uprave in publike. Nastop je ponovila januarja, ta teden pa ji je poslovni direktor Stephen Maddock ponudil mesto glasbene direktorice orkestra in zbora.

Vabilo je utemeljil z besedami: »Kemija med Mirgo in našimi glasbeniki je stekla takoj. Ko vihti dirigentsko palico, je takoj čutiti otipljivo vznemirjenje tako na odru kot pred njim. Publika je vedno prijetno vznemirjena, kjerkoli na svetu nastopi Mirga, zato jo v Birminghamu že težko čakamo.«

Pohvalili so jo tudi glasbeniki, češ da jasno sledi svojim željam, hkrati pa se zna lepo odzvati na pričakovanja orkestra, zato verjamejo v njeno avtoriteto na odru.

Mirga Gražinyte-Tyla je študirala v Lepizigu, Bologni, Zürichu in Gradcu. Mednarodno pozornost je zbudila leta 2012 na festivalu za mlade glasbenike, kjer je osvojila nagrado za najboljšega mladega dirigenta. Doslej je kot gostja že dirigirala Mladinskemu orkestru Gustava Mahlerja, Beethovnovemu orkestru iz Bonna, danskemu simfoničnemu orkestru, berlinski Komični operi in komornemu orkestru Kremerata Baltica, zdaj pa je pomočnica glavnega dirigenta filharmonije v Los Angelesu.