Predstavitvena informacija

Tisoč otokov za tisoč možnosti

Kako izbrati kraj, popoln za vaš dopust, ko imate na voljo 1778 kilometrov osupljive obale in več kot 1000 otokov, obdanih z enim najčistejših morij na svetu?

Objavljeno
22. junij 2020 08.39
Posodobljeno
22. junij 2020 08.39
Zavratnica Foto: Aleksandar Gospić
Kje začeti

Pri plažah, seveda. Hrvaška jih ponuja več kot tisoč in zadovoljile bodo vse okuse in potrebe. Družinam prijazne plaže, ki bodo s svojo ponudbo poskrbele za vaše brezskrbne družinske počitnice, lahko najdete na vseh koncih obale, od medulinske Bijece prek rabske Rajske plaže do zaliva Čikat na otoku Lošinj in Solin v bližini Vrboske na otoku Hvar. Če pa ste se Hrvaško odločili obiskati z morske strani, takrat pa ne gre zamuditi obisk prisrčne skrite Stinive na otoku Vis, ki je razglašena za najboljšo plažo v Evropi. Še en skriti zaklad, kjer se boste počutil kot na zasebni plaži, so Lubenice na otoku Cresu. Tam boste po navadi srečali le nekaj plavalcev, pred vami se bo odprla panorama kot z razglednice. Za nekaj popolnoma drugačnega in neverjetnega poskusite Saplunaro na otoku Mljet. Na tej plaži ne boste našli ne hotelov ne restavracij, le nekaj manjših lokalnih točk s tradicionalno hrvaško hrano, obkroženih z gostim borovim gozdom in bližnjim narodnim parkom. Resnično robinzonsko doživetje!

image
Galebove stene Foto: Aleksandar Gospić


Zaljubite se v naravo

Poleg osupljivih naravnih lepot, ki jo ponujajo Plava grota na otoku Cres ali Modra in Zelena jama na Biševu, odkrijte Odisejevo špiljo in legendo, ki jo skriva rajski otok Mljet. Ljubitelji živali bodo na svoj račun prišli ob opazovanju beloglavih jastrebov na Cresu, svoje najmlajše navdušite z izletom z opazovanjem delfinov v okolici Lošinja. Enega med njimi lahko celo posvojite, mu nadenete ime in prejemate informacije o njegovih dogodivščinah. Pika na i za vsakega ljubitelja neokrnjene narave je obisk 140 otočkov Narodnega parka Kornati, ki je najgostejši arhipelag v Sredozemskem morju in je kot tak naravno zaščiteno območje. Jadranje med temi naravnimi biseri je nekaj, kar vam bo zagotovo še dolgo po počitnicah grelo srce.

image
Camping-Glamping Krk Foto: Valamar D.d.


Tradicija in kulinarika

Vsak pravi dopust se začne z dobro hrano. Riba je priljubljena delikatesa jadranske obale z možnostjo priprave, ki ne pozna meja. Vsako mestece ima svoje recepte, ki se prenašajo iz roda v rod, ima male skrivnosti za velik ulov in svoje zgodbe. Toda v nekaterih krajih so ribe veliko več kot vse našteto – so življenjski slog. Tukaj je treba omeniti Kali (Ugljan), najbolj ribiško mestece srednjega Jadrana, dom sardel in inčunov ter sinonim za plave ribe in specialitete. Brez rib ne bi bilo še enega starega mesteca, in sicer Komiže. Od ulova rib je bila odvisna usoda celotnega mesta, še danes pa veljajo dnevi, ko ribiči na tržnico pripeljejo iglice za resnične kulinarične praznike.

Tisoč otokov in kilometri obale bodo poskrbeli za nepozabne počitnice in čudovite spomine, dobra novica pa je, da si tega ni treba več predstavljati, saj so vaše naslednje počitnice tik pred vrati. Potopite se v neverjetne barve in dovolite, da vam tišina in vonj morja pobožata srce.