Ukrajinski San Francisco, prezrta prestolnica

Kijev je mesto čudovitih parkov in dobre kave, ki ponuja vso udobje evropskih prestolnic, a brez gneče.
Objavljeno
22. avgust 2017 18.45
Maja Grgič
Maja Grgič

Ste ljubitelji urbanega turizma, a naveličani turistične gneče in zasoljenih cen evropskih metropol? Pojdite v Ukrajino, ki kljub naraščajoči turistični popularnosti nekdanjih sovjetskih držav v zadnjih letih po krivici ostaja prezrta dopustniška destinacija, čeprav ponuja vse udobje evropskih prestolnic.

Država je resda v vojni, a če se izognete vzhodnih območij, kjer potekajo konflikti, je to čista in varna država, celo bolj kot marsikatera zahodnoevropska, ljudje pa izredno prijazni. Takšen je tudi Kijev, ki spominja na nekakšno arhitekturno mešanico Varšave in Moskve, sicer pa ima vse lastnosti evropske prestolnice z enim velikim plusom – ni se vam treba gnesti v množici turistov pa tudi cene so razmeroma ugodne. Najlepši čas za obisk je gotovo v maju in juniju, ko je že prijetno toplo, zacvetijo in ozelenijo pa tudi številni parki, ki so jih ukrajinska mesta polna.

Prva slovanska država

Na območju Ukrajine je že v 9. stoletju nastala prva slovanska država, v 17. stoletju, v času tako imenovane Zaporoške republike, pa je to postala prva evropska demokracija. Iz začetnega obdobja ukrajinskega državništva so tudi Zlata vrata, ki so nedvomno ena glavnih turističnih znamenitosti Kijeva.

Med obiskom mesta ob reki Djenper ne smete spregledati četverčka slikovitih pravoslavnih cerkva z značilnimi zlatimi kupolami, to so katedrala svete Sofije, katedrala svetega Mihaela, katedrala svetega Vladimirja in cerkev svetega Andreja. Čeprav so to impozantne stavbe, so notranjost in oltarji razmeroma skromni.

Povsem drugače je v še eni cerkveni znamenitosti Kijeva – samostanu Pečarska lavra, kamor romajo ljudje z vsega sveta. Oltarji v stavbah znotraj obzidja se bleščijo v zlatu, samostan pa je znamenit tudi zato, ker so njegove vlažne jame omogočile naravno mumificiranje menihov.

Majdan ostaja politični simbol

Svojevrstno doživetje je tudi sprehod po znamenitem Majdanu oziroma trgu neodvisnosti, ki je že dobro desetletje nekakšno središče političnega dogajanja v državi in kjer so se konec leta 2013 začeli večtedenski protesti proti nekdanjemu predsedniku države Viktorju Janukoviču. Ti krvavi protesti so nato privedli do njegovega odstopa, a tudi do zaostritve razmer z Rusijo in do vojne z vzhodnimi separatisti. Danes na tem ogromnem mogočnem trgu ni več občutiti revolucionarnega naboja, kakršnega smo lahko spremljali v mrzlih dneh zime 2014, a trg kljub temu ostaja nekakšen simbol različnih političnih in nacionalnih čustev.

Maidan - trg neodvisnosti ostaja ostaja političen in nacionalni simbol. Foto: Maja Grgič/Delo

Tako, denimo, tam tudi zdaj pripadniki desničarske stranke Pravi sektor občasno prirejajo komemoracije v spomin padlim vojakom in podporo tistim, ki se bojujejo proti separatistom. To je v Kijevu tudi redka priložnost, da srečaš vojake s fronte in te spomnijo, da je država v resnici v vojni. Junija je sicer v mestu bilo nekaj incidentov, a vzdušje je še vedno sproščeno. Več vojske je opaziti med potjo na vzhod ali jug države, kjer je mogoče videti kamione vojakov, ki gredo v vojno, prirejajo pa tudi različne prireditve v njihovo podporo.

Majdan se nadaljuje v glavno kijevsko ulico – Hreščatik. Širok, lepo urejen bulvar, ki ni prijeten le za sprehod ali posedanje na številnih klopeh, ampak tudi za nakupovanje, saj na njem najdemo trgovine uglednih svetovnih znamk. Kljub temu tudi Kijev sodi med mesta, kjer v raznih podhodih in na metro postajah najdemo številne trgovinice.

V cerkev v vročih hlačkah

Čeprav je Kijev obdan z razmeroma ravno pokrajino, je samo mesto nekakšen ukrajinski San Francisco, poln hribčkov in dolin. Modne superge so tudi zato med Kijevčankami hitro postale hit, znamenite visoke pete pa si večinoma obujejo zvečer, za posebne ali za poslovne priložnosti. Sicer se oblačijo po zadnji modi, na veselje moškega spola še vedno rade tudi izzivalno.

Ukrajinke na splošno veljajo za lepe ženske, v zahodnoevropski miselnosti pa jih pogosto obravnavajo kot »lahke« in jih povezujejo s prostitucijo. A so v resnici precej konservativne. Večina družin od hčera še vedno pričakuje, da se poročijo v svojih dvajsetih, kar zlasti za izobražene ženske pomeni velik pritisk.

Tudi sicer v Ukrajini še vedno naletimo na precej mačističen odnos do žensk. Zunaj Kijeva in velikih mest jih zelo redko opazimo za volanom, v Kijevu pa imajo, denimo, lokale, kamor lahko sprva vstopajo le ženske, ki imajo zastonj pijačo, po polnoči pa vanje spustijo še moške. Obisk cerkva pokaže, da v njih prevladujejo Ukrajinke, ki so globoko verne. Čeprav so, denimo, oblečene v mini krilo ali vroče hlačke, si ob vstopu v cerkev glavo obvezno pokrijejo z ruto.

Odlični hrana in kava

Kavo vseh okusov je mogoče dobiti na vsakem koraku. Foto Maja Grgič/Delo

Slovansko jezikovno znanje je v »žitnici Evrope«, kot zaradi njenih rodovitnih prostranstev pravijo tej največji evropski državi, nedvomno dobrodošlo. V protiruski drži se poskuša vse bolj uveljaviti ukrajinščina, vendar ruščina ostaja jezik poslovnih krogov. Zlasti mlajši ljudje govorijo tudi angleško, a marsikdaj si je treba pomagati tudi z mešanico slovenščine in srbščine oziroma hrvaščine ter pantomime.

Na srečo vsaj v Kijevu v večini restavracij in lokalov dobiš jedilni list v angleščini. Sicer pa je ukrajinska kuhinja nadvse okusna, tako da je okusno, kar koli naročiš – od boršča, varenikov do raznih solat, namazov, kaš in seveda mesa. Poleg tega tu najdemo tudi veliko gruzijskih in turških restavracij, ki prav tako slovijo vsaka po svojih specialitetah.

Najbrž ne bi nikoli pomislili, da je Kijev tudi meka za ljubitelje dobre kave. Tako rekoč na vsakem vogalu lahko najdete kioske ali predelane avte, ki jo ponujajo. Pri njih je mogoče dobiti kavo vseh vrst – od navadnega kapučina do takšne z različnimi dodatki in okusi.

Mesto parkov

Kavo zlahka kupite tudi v parkih, nekakšnem zaščitnem znaku ukrajinskih mest. Parki so zelo lepo urejeni, polni cvetja, zelenja in seveda socialističnih spomenikov, Ukrajinci pa imajo tudi zelo dober občutek za urbano opremo teh parkov. Ti so zato celo sredi delavnikov polni obiskovalcev, ki sem pridejo na malico, klepet ali zgolj posedet v senco dreves. Med znamenitejše sodi Ševčenkov park, ki se razprostira ob kijevski univerzi, odeti v svojo zaščitno rdečo barvo. Vredno se je sprehoditi tudi skozi botanični vrt, Mestni park, Marijin park in park Hreščati, ki omogoča spust do reke Djenper.

Ukrajinci zaradi protiruskega razpoloženja v zadnjih letih poskušajo zabrisati vse več ruske zapuščine v svoji državi. Tako so odstranili nekatere sovjetske kipe, leta 2014 na primer znamenitega Lenina v Harkovu, spreminjajo pa tudi imena ulic.

Ukrajinska mesta slovijo po lepih parkih, kamor Ukrajinci radi zahajajo. Foto Maja Grgič/Delo

A nedvomna sovjetska dediščina ostajajo ogromna blokovska naselja, v katerih je na tisoče stanovanj. Ljubljanske Fužine so v primerjavi s tem le nekaj mravljic nasproti mravljišču. Največje takšno naselje je Saltovka v Harkovu, a tudi kijevsko predmestje ne zaostaja veliko za njo, res pa je, da se tam zdaj gradijo tudi novejše ogromne stolpnice.

Stanovanja v Kijevu, ki ima 2,8 milijona prebivalcev, so za ukrajinske razmere izjemno draga, zato v njih neredko živi več generacij skupaj. Da lastniki pogosto težko financirajo svojo nepremičnino, marsikje dokazujejo tudi dotrajana pročelja večstanovanjskih stavb.

Impozanten vozni park

Povsem drugačno sliko vsaj v Kijevu kaže vozni park, kjer ne manjka dragih terenskih vozil in avtomobilov najuglednejših svetovnih znamk. Če vemo, da povprečna plača v Ukrajini znaša dobrih 200 evrov, je jasno, da v državi žal še vedno cveti korupcija, ki je bila tudi eden ključnih vzrokov za evromajdansko revolucijo.