V Berlinu našli ukradene Lennonove predmete

Nemška policija je našla več kot 100 ukradenih predmetov Johna Lennona, med njimi tri dnevnike.
Objavljeno
22. november 2017 14.42
Germany John Lennon
Be. B.
Be. B.
Dnevniki, zvočni posnetki koncertov skupine The Beatles, dva para očal, notni zapisi in cigaretna škatlica so bili včeraj razstavljeni na glavni berlinski policijski postaji. 58-letnega moškega, ki ga sumijo preprodaje ukradenih Lennonovih stvari, je policija v ponedeljek, po hišni preiskavi in preiskavi avta, aretirala.

Lennonove stvari so leta 2006 ukradli od Yoko One v New Yorku. Vdova Ono pa je predmete iz slik na nemškem konzulatu v New Yorku že identificirala, poročajo nemški mediji.

Detektivi so povedali, da so večino stvari zasegli julija letos iz dražbene hiše v Berlinu, to pa je sprožilo nadaljnjo preiskavo iskanja ukradenih predmetov, poroča BBC.

Martin Steltner, predstavnik berlinskega tožilstva, je sporočil, da imajo na sumu pri preprodaji predmetov še enega moškega, ki pa živi v Turčiji in je zato zanje nedosegljiv. Znano je, da je ta osumljenec nekdanji voznik vdove Johna Lennona.

Steltner je dejal, da ni jasno, ali bodo ukradene predmete lahko vrnili v zapuščino Johna Lennona. Predmeti oziroma z njimi povezani spomini, ki so v tesni navezavi s skupino The Beatles, bi lahko vrednost predmetov na javni dražbi zelo zvišali.

Partitura za Lennono pesem Woman. Foto: Florian Boillot/Reuters

Jakna prodana za slabih 12 tisoč evrov

Februarja letos so usnjeno jakno, ki jo je domnevno nosil Lennon, na dražbi v Angliji prodali za okoli 11.700 evrov (10.400 britanskih funtov).

Septembra pa so iz dražbe v Angliji umaknili originalno partituro za pesem Beatlov Eleanor Rigby, saj je bila menda ukradena.

Na roke napisan notni zapis, ki ga je podpisal Paul McCartney, je bil prodan z izklicno ceno približno 22.500 evrov (20.000 funtov).