Vojna proti natikačem, piknikom in kremam za sončenje

Od avstrijskih pašnikov do pariške Rue Crémieux so siti neotesanih in neprimerno opremljenih turistov.

Objavljeno
18. marec 2019 12.15
Posodobljeno
18. marec 2019 12.15
V Firencah so prepovedali malicanje na stopnicah cerkva in drugih znamenitosti. FOTO: Blaž Samec
Avstrijci pripravljajo pravila o vedenju na gorskih pašnikih, Italijani žugajo s kaznijo vsem, ki se v natikačih spotikajo po njihovih Cinque Terrah, v Firencah so uvedli kazen za ljudi, ki si pripravljajo piknike v zaščitenih predelih historičnega mesta, v Rimu so uvedli pravila o nočnem popivanju na ulicah, prebivalcem pariške ulice Rue Crémieux je prekipelo zaradi instagramerjev in hočejo turistom omejiti dostop. Kar na prvi pogled zveni smešno, po drugi strani kaže ogledalo turistom in njihovemu vedenju.

Da bodo morali turisti spoštovati pravila vedenja na njihovih gorskih pašnikih, je te dni napovedala avstrijska vlada. Povod za sprejetje pravilnika (pripravili naj bi ga še ta mesec) je nesreča pred petimi leti. Krava je do smrti poteptala planinko, ki se je tam sprehajala s psom. Lastnik krave, ki je hotela zaščititi mladiča, bo moral plačati 180.000 evrov kazni. Ker nočejo zagraditi pašnikov, so se odločili, da bodo turiste ozavestili o obnašanju živali.
 

Prišleki se morajo prilagoditi


image
Kopalci na Bledu resno ogrožajo jezero. FOTO: Blaž Samec
O tem, koliko turisti vedo o krajih, ki jih obiščejo, lahko veliko povedo tudi slovenski gorski reševalci. Primerov sproščenih pohodnikov, ki se v lahki poletni obutvi in vročemu vremenu v dolini primerno brezskrbno odpravijo v visokogorje, je v zadnjem času manj, a še vedno se najdejo primeri, ki kličejo po nesreči. Za zdaj niso uvedli posebnih pravil, obiskovalce gora predvsem ozaveščajo.

Tudi drugih pravil nismo zasledili, le na Bledu so napovedali, da bodo na jezeru – da bi ga zaščitili – omejili uporabo krem za sončenje ter namestili organsko zaščitno sredstvo na Grajsko kopališče. Eno izmed pravil, ki veljajo za Blejski otok, je, da pletnarji ali otoški redarji turiste ob izkrcanju opozorijo, da v kopalkah niso dobrodošli. Predvidena globa za kršitelje je 200 evrov.

Reševanja neprimerno obutih turistov so se naveličali v Italiji in vsakomur, ki se po obleganih Cinque Terrah sprehaja v natikačih, sandalih ali celo čevljih z visokimi petami, zagrozijo s kaznijo od 50 do 2500 evrov. »Ljudje pridejo sem misleč, da so na plaži, toda poti, ki vodijo po pobočjih, so kot gorske steze,« je za britanski Telegraph poudaril vodja nacionalnega parka Cinque Terre Patrizio Scarpellini. S tem ne spravljajo v nevarnost le sebe, ampak tudi prostovoljce iz njihovih gorskih reševalnih ekip, je opozoril. Lani so reševali nemško družino, ki se je po ozki kamniti poti prebijala z otroškim vozičkom, in ostarelega Italijana, ki se je odpravil na sprehod z nogo v mavcu.

image
Po poteh, speljanih med vasmi Cinque Terre, se številni obiskovalci podajo kar v japonkah. FOTO: Grega Kališnik


Cinque Terre, 18-kilometrov dolg pas severozahodne obale Ligurskega morja s slikovitimi vasicami, letos pričakujejo rekorden obisk. V bližnjem pristaniškem mestu La Spezia naj bi se izkrcalo iz ladij kar 750.000 turistov; lani jih je bilo 450.000. V to številko niso všteti obiskovalci, ki pridejo tja po cesti.

Pravila o primerni obutvi so pred desetletjem sprejeli v Grčiji. Po njihovih antičnih spomenikih je prepovedano sprehajanje v visokih petah, saj te uničujejo znamenitosti, ki so že tako izpostavljene zobu časa. Prav tako se morajo obiskovalci med ogledovanjem teh turističnih točk vzdržati pitja in prehranjevanja; tudi žvečilnih gumijev.
 

Nič več posedanja na cerkvenem stopnišču


Zgrinjanje množic k turističnim znamenitostim pesti številne najprepoznavnejše destinacije na svetu, zato iščejo načine, kako narediti red. Prebivalcem slikovite pariške ulice Rue Crémieux so stopili na žulj turisti, ki bi radi posneli popolno fotografijo ter z izvajanjem vseh mogočih dejavnosti, od rapanja do joge ali dolgotrajnega poležavanja in poziranja na ulici, kalijo njihov mir. Zato so prosili mestni svet, da turistom ob določenih urah omeji dostop.

Najpogostejša rešitev, o kateri razmišljajo na najbolj priljubljenih turističnih destinacijah, je uvedba vstopnin, kar načrtujejo tudi v Benetkah. Tam za turiste že veljajo številna pravila, ki priporočajo hojo po desni, odsvetujejo nagibanje čez ograje mostov, prepovedujejo kolesarjenje med množicami in hranjenje golobov. Prav tako ni dovoljeno posedanje na najbolj obleganih točkah, kot sta Markov trg in most Rialto. Zdaj v okviru kampanje #EnjoyRespectVenezia predlagajo razširitev prepovedi na posedanje na drugih »neprimernih mestih« in uvedbo glob do 500 evrov.

image
AFP Namakanje v najprepoznavnejših rimskih fontanah ni dovoljeno. FOTO: AFP


V Firencah so lani prepovedali prehranjevanje na cerkvenih stopniščih oziroma dvoriščih ter blizu drugih znamenitosti. Kdor ne upošteva pravila, ga lahko doleti globa od 150 do 500 evrov. »Pravilo ni uperjeno proti turizmu, ampak proti neozaveščenim obiskovalcem, ki si na ulicah prirejajo piknike,« je poudaril župan Dario Nardella.

V preteklih mesecih so tudi v Rimu sprejeli določila, ki so začela veljati pred nekaj dnevi in dajejo več pristojnosti mestnim redarjem. Med drugim je prepovedano večerno popivanje na določenih območjih, serijsko in organizirano obiskovanje lokalov (pub crawl) ter plezanje ali namakanje v mestnih fontanah.
 

Ni prostora za neotesance


Kaj si mislijo o omikanosti zlasti mladih, so pred časom pokazali na Pagu. Prepovedali so sprehajanje nagcev zunaj nudističnih plaž in v kopalkah zunaj območij, predvidenih za kopanje, prav tako spolne odnose v morju. Zagrozili so tudi s kaznimi za vse, ki bodo popivali ali prenočevali na javnih površinah (od 100 do 150 evrov).

Med prvimi, ki je uvedel pravila obnašanja na ulicah, je super čisti Singapur. Tam so leta 1992 prepovedali žvečilke, prepovedano je vsakršno smetenje, pljuvanje, pisanje grafitov … A pri žvečenju so leta 2004 naredili izjemo ter dovolili uvoz in uporabo žvečilk, ki ugodno vplivajo na zdravje, denimo nikotinske.

V Singapurju ne tolerirajo ljudi, ki po uporabi stranišča ne spustijo vode. To so dokazali z zakonskim določilom, ki predvideva približno 120 evrov kazni za takšne nemarneže. Za tiste, ki bi jim padlo na pamet urinirati v dvigalu, imajo nameščene posebne detektorje. Opozorilo velja tudi za tiste, ki bi si v Singapurju hoteli »izposoditi« tuj wifi. Država obravnava to kot vdor v računalniški sistem in grozi s kaznijo skoraj 9000 evrov oziroma s tremi leti zapora.

Še nekaj nenavadnih prepovedi
- V Trinidadu in Tobagu je prepovedano nositi hlače z vojaškim vzorcem. S tem si želi oblast preprečiti, da bi se civilisti predstavljali kot vojaki.
- Na Tajskem obiskovalci tvegajo zaporno kazen, če stopijo na bankovec, na katerem je ovekovečen kralj. Takšno dejanje si oblasti lahko razlagajo kot žalitev monarhije.
-Turisti na Japonsko ne smejo prinesti kapljic za nos, ki vsebujejo psevdoefedrin.
- Vsi, ki v Franciji v navigacijskem sistemu uporabljajo funkcijo, ki opozarja na lokacijo radarjev, lahko dobijo 1500 evrov kazni in šest kazenskih točk.