Predstavitvena informacija

Zakaj se v tujini splača plačevati s kartico

Preden se odpravimo na izlet ali potovanje v tujino, moramo poskrbeti tudi za svojo potovalno blagajno.
Fotografija: Foto Jack Jeffries
Odpri galerijo
Foto Jack Jeffries

To še posebej velja, kadar potujemo v države, katerih denarna valuta je drugačna od naše.

V takšnih primerih se znajdemo v dvomu, koliko gotovine naj vzamemo s sabo, kje naj denar zamenjamo po kar najbolj ugodnem tečaju in s čim manjšo provizijo ter za kaj bomo potrebovali gotovino in kdaj plačevali s kartico. Ob menjanju denarja in plačevanju v tujini pa lahko naletimo na kar nekaj pasti. Pomembno je, da se nam jim uspe izogniti.

Kakšna so priporočila?
Po priporočilih zveze potrošnikov in nekaterih bank je smiselno s seboj vzeti nekaj gotovine za osnovne in skrajne primere. Večinoma pa plačujmo s kartico. Pred odhodom se zato pozanimajmo, kolikšen je naš limit, in ga po potrebi povišamo ter preverimo, do kdaj je kartica veljavna.

Kje menjati valute?
Kadar potujemo v države zunaj evrskega območja, preučimo še menjalne tečaje. Če denar menjamo v banki, bodimo pozorni na to, da ga dvignemo po kar najbolj poštenem tečaju. Še bolje pa je, da to storimo kar na bankomatu v tujini. Uporabimo debetno kartico, saj je provizija pri dvigih s kreditno občutno višja. Zadnjo sicer uporabljamo za plačevanje nakupov v tujini.

Kako se izogniti dodatnim stroškom?
Če potujete na Hrvaško, ne menjajte denarja v obmejnih menjalnicah, saj je tam menjalni tečaj najslabši. Ko dvigujete hrvaške kune, na bankomatu izberite možnost »menjava brez konverzije«. Tako se izognete pribitku na menjalni tečaj, ki ga zaračuna banka, lastnica bankomata, denar pa dvignete po veljavnem tečaju svoje, slovenske banke.

Katero plačilno kartico izbrati?
Ena najbolj razširjenih plačilnih kartic na svetu za plačevanje nakupov, stroškov prevoza, prehrane, nastanitve in podobnega na potovanjih je Mastercard®. Z njo je moč hitro in enostavno plačevati praktično kjer koli, poleg tega pa je tudi varnejše, saj vam ni treba potovati z veliko gotovine, ki bi jo lahko kje založili ali bi vam jo kdo ukradel. Če se to zgodi s kartico, jo lahko kadar koli prekličete in tako preprečite zlorabo. S kartico Mastercard lahko izbrane destinacije po zaslugi programa Priceless® Cities raziščete na inovativen način, ki prinaša številne ugodnosti.



S kartico Mastercard do ugodnosti na Hrvaškem
Slovenci poleti že pregovorno romamo na Hrvaško, ki nas vedno znova navduši s prekrasnimi plažami, očarljivimi mesti, razgibano pokrajino, odlično kulinarično ponudbo, gostoljubjem prebivalcev in številnimi možnostmi za pestro in razgibano preživljanje prostega časa. Do njih lahko odslej dostopate popolnoma drugače. Zakaj ne bi izkusili odprtja Poletnega festivala Dubrovnik kot vipovec ali si na zasebnem vodenju ogledali treninga gladiatorjev v puljski areni?