Ali je v času počitnic še kaj prostega?

Zmogljivosti ob smučiščih so večinoma zasedene. Dovolj prostora v bolj oddaljenih in zasebnih sobah.
Fotografija: Med zimskimi počitnicami bo čas za drugo šolo, šolo smučanja. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Med zimskimi počitnicami bo čas za drugo šolo, šolo smučanja. FOTO: Jože Suhadolnik

Na Krvavcu za konec počitnic pripravljajo <em>apresski</em> zabavo. FOTO: Voranc Vogel
Na Krvavcu za konec počitnic pripravljajo apresski zabavo. FOTO: Voranc Vogel
Družine so skrbne pri načrtovanju zimskih počitnic, saj smo med preverjanjem pri turističnih ponudnikih po državi izvedeli, da je zlasti ob smučiščih bolj malo prostega – s skoraj obveznim dodatkom: za tiste, ki se bodo odločali v zadnjem trenutku, se vendarle najde kakšno prenočišče.

Čeprav ljubitelji smučanja hrepenijo po bolj prostranih progah, kot jih ponujajo smučišča v Sloveniji, ta za eno- ali nekajdnevna smučanja mnogim povsem zadoščajo. Prikladna pa so tudi zaradi bližine in kajpak cene.
 

Tri sobe na Krvavcu


Na Krvavcu imajo med zimskimi počitnicami samo še tri proste sobe, preostale zmogljivosti, ki so v lasti RTC Krvavec, so polno zasedene. Začetek zimskih počitnic bodo popestrili z dogodkom na plaži, Miss Krvavca, ki bo v soboto, 23. februarja, med počitnicami pripravljajo nočno sankanje, prav tako bosta za otroke na voljo šola smučanja in otroška animacija na krvavški plaži.

Pustna sobota, 2. marca, bo v znamenju tradicionalnega dogodka Vrhunec zime z legendami. Na njem bodo s paralelnim veleslalomom legend in s skupino Mambo Kings pripravili pravo zabavo apres ski. Dnevne vozovnice za odrasle stanejo na Krvavcu 33 evrov, za mlade in upokojence 29 in za otroke 18 evrov.
 

Skoraj zasedena Rogla


Na Rogli imajo v prvem tednu šolskih počitnic, ko počitnikuje večji del vzhodne polovice države, v hotelih Natura, Planja, Brinje, Rogla Superior, v bungalovih ter apartmajih še nekaj prostora. »A v različnih terminih, tudi krajših od tedna dni,« je povedal vodja hotelirstva in gostinstva Robert Kejžar. Nekaj prostih zmogljivosti je v istem času še v Termah Zreče v njihovih hotelih Atrij Superior, Vital, Klasik ter v Vilah Terme Zreče. Drugi teden počitnic pa so skoraj zasedeni, čeprav se kakšna soba še najde.

Na Golteh so še proste sobe. FOTOBrane Piano
Na Golteh so še proste sobe. FOTOBrane Piano


Tudi na Golteh je za čas počitnic še mogoče rezervirati sobe v hotelu Golte ali v Mozirski koči, pa tudi najeti katerega od lani odprtih dvanajst apartmajev, čeprav bodo ti kmalu razprodani, zatem pa kmalu verjetno tudi hotelske sobe. Dnevne vozovnice za smučanje stanejo 30 (odrasli), 26 (mladi in seniorji) in 17 evrov (otroci). Na Rogli so malenkost dražje in stanejo toliko kot na Krvavcu (33, 29, 18 evrov). Na obeh smučiščih imajo tudi šolo smučanja in animacijske dejavnosti.


 

Mariborski hotelirji imajo veliko prostih sob


Okoli Mariborskega Pohorja je ponudnikov več, eden najprepoznavnejših je Pohorje Resort, kjer so nam povedali, da je v prvem tednu še mogoče najti nekaj prostora, v drugem pa so apartmaji zasedeni, le nekaj sob je na voljo v hotelih Bolfenk in Videc (pri zgornji postaji gondole) ter v hotelu Arena. Precej več izbire je v zmogljivostih, ki so združene v tamkajšnjo Kooperativo hotelirjev. Po besedah njihovega predstavnika Vasje Ilešiča so do zdaj le 30-odstotno zasedeni. Dnevne vozovnice za Mariborsko Pohorje stanejo 32 evrov za odrasle, 27 za mladino in seniorje ter 18 za otroke.

Mariborsko Pohorje je zaživelo z Zlato lisico. A visoke temperature za ta čas tamkajšnjim progam ne denejo prav dobro. FOTO: Tadej Regent
Mariborsko Pohorje je zaživelo z Zlato lisico. A visoke temperature za ta čas tamkajšnjim progam ne denejo prav dobro. FOTO: Tadej Regent

 

Sneg na Voglu in brez stresa na Cerknem


Potem ko je sneg vendarle dosegel tudi smučišče na Voglu, so nekoliko laže zadihali turistični ponudniki v dolini. »Tako med počitnicami pričakujemo vsaj ponovitev lanskega obiska,« pojasnjuje direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. V tem trenutku so hotelske zmogljivosti zasedene od 80- do 90-odstotno, zasebniki pa z dobro polovico. Pozimi je tam na voljo približno 6000 ležišč. Obiskovalcem javni zavod priporoča javne prevoze na Vogel, Soriško planino in Pokljuko, medtem ko bo dodana vrednost destinacije bržkone tudi od 23. februarja dalje odprta planinska Koča pod Bogatinom, kjer pričakujejo precej turnih smučarjev.

V Cerknem se na počitnice dobro pripravijo. »Za čas med zimskimi počitnicami polnimo zadnje sobe v hotelu ter se pripravljamo na večji dogodek, ki bo 23. februarja na smučišču. Zadeva je utečena in ni kakšnih večjih priprav. Zaradi povečanega števila smučarjev bomo okrepili ekipe ter poskrbeli za dodatne programe,« je povedal vodja prodaje in marketinga v družbi Hotel Cerkno Borut Pirih.

Prve učne ure na Cerknem FOTO: Roman Šipić
Prve učne ure na Cerknem FOTO: Roman Šipić

 

Koroška smučarija in druge dejavnosti


Na majhnih smučiščih na Koroškem, na Ribniškem Pohorju in Kopah nimajo več prostih postelj v tamkajšnjih domovih in apartmajih. Smučišče na Ribniškem Pohorju ima sicer za 2,2 kilometra prog, vozovnica za odrasle stane 23 evrov, za mladino 20 in za otroke 17. Ob nakupu tri- ali večdnevne je mogoče smučati tudi na Kopah. To ima za dobrih osem kilometrov prog, karte za odrasle stanejo 24 evrov, za mladino 22 in za otroke 15.

Počitnikarji iz Koroške bodo lahko smučali tudi na katerem od smučišč v dolini (Poseka na Ravnah, smučišče Bukovnik pri Dravogradu, smučišče Črna na Koroškem) ali pa plavali v ravenskem bazenu. V Radljah ob Dravi se bodo ob dopoldnevih zbirali v Mladinskem kulturnem centru. Od tam bodo odšli peš na Stari grad, se preizkusili v streljanju z lokom, ustvarjali v likovnih delavnicah ali si skupaj ogledali kakšen film.

V Slovenj Gradcu med počitnicami vabijo mlade v športno dvorano na skupne aktivnosti, z avtobusom pa jih bodo odpeljali tudi na smučišče Kope ali na plavanje v Topolšico. Prevoz bo brezplačen, starši morajo primakniti le za vstopnico. Zimske počitnice so priložnost tudi za družinski ogled Podzemlja Pece v Mežici. Na voljo sta klasičen ogled z rudarskim vlakom, za katerega bodo odrasli plačali 12 evrov, otroci ter dijaki in študenti pa devet, ter ogled rudnika s kolesi (30 evrov na osebo) ali s kajaki po potopljenih rudniških labirintih (42 evrov na osebo).

Bazen je ravno tako pri vrhu priljubljenosti med počitniškimi dejavnostmi. FOTO: Voranc Vogel
Bazen je ravno tako pri vrhu priljubljenosti med počitniškimi dejavnostmi. FOTO: Voranc Vogel

 

Kaj pa terme


Destinacije Sava Hotels & Resorts (Sava Hoteli Bled, Terme 300 v Moravskih Toplicah, Terme Ptuj, Banovci in Lendava ter Zdravilišče Radenci) so tudi med letošnjimi zimskimi počitnicami zelo dobro zasedene. Glede na trenutne rezervacije pričakujejo, da bo zasedenost nekoliko boljša kot lani. Za vse tiste, ki se odločajo v zadnjem trenutku, se še najdejo prosta mesta, vendar le v posameznih objektih. Po destinacijah pripravljajo tudi različne počitniške dejavnosti.

Počitnikarji se bodo kajpak lahko razvajali ob morju, kjer pa je po odgovorih tamkajšnjih ponudnikov sodeč še prostor v namestitvah. V hotelih LifeClass iz Portoroža so povedali, da so podobno zasedeni kot lani, a najbolj v času valentinovega.

Komentarji: