Kako se obleči za najpomembnejši tek

Pravilno izbrana tekaška oprema je pomembna, ni pa ključna za končni uspeh.
Objavljeno
23. oktober 2017 23.40
Ljubljanski maraton Ljubljana 26.10. 2014
Benjamin Piškur
Benjamin Piškur
Meglena jutra in nizke temperature nas opozarjajo na to, da je čas sončnih in toplih dni minil in da bo tek v kratkih hlačah in majici primeren samo še za najbolj zagnane tekače. Tudi v obdobju leta, ko vremenske razmere niso najbolj primerne za tek, bomo težko našli dobre izgovore, da redno tekaško vadbo prekinemo. Izgovor, da v naravi ne moremo biti športno aktivni zaradi slabih vremenskih razmer, ne zdrži resne presoje. V zadnjih letih vsaj v osrednji Sloveniji ni bilo obilnih snežnih padavin in nizkih temperatur, pri katerih tek ne bi bil mogoč. Imeti moramo le sebi in svojim tekaškim ciljem prirejen tekaški program za vadbe vse leto in ustrezno športno opremo. Za tek v zimskih mesecih je zelo pomembna športna oprema, izbrana tako, da nam omogoča varno in udobno vadbo, čeprav za tek niso najbolj ugodne razmere.

Spomini na tople dni


V tistih mesecih leta, ko se temperatura ozračja giblje okoli 20 stopinj Celzija, ni težko izbrati primerne opreme za tek. Oblečemo se v udobno majico s kratkimi rokavi svetlejše barve, kratke športne hlače ali kratke pajkice in že smo pripravljeni. Najbolj priznani izdelovalci športne opreme poleg modnega videza, udobja poskrbijo tudi za varnost tekača med vadbo. Športna oblačila so izdelana iz materiala z UV-zaščitnim faktorjem. Po trditvah proizvajalcev naj bi dajala kar najvišjo možno zaščito pred UV-sevanjem, saj zadržijo okoli 97 odstotkov škodljivih UVA- in UVB-žarkov. Na izpostavljenih delih opreme so odsevniki za večjo varnost tekača ponoči ali v slabi vidljivosti.

Pozimi smo bolj podvrženi obolenju dihal, ki so bolj stvar virusov, in ne toliko vdihavanja mrzlega in vlažnega zraka. Zato naj nas občasno turobno zimsko vreme ne odvrne od vsakodnevnega teka. Pomembno je, da se na zimske razmere vadbe prilagodimo postopoma. Če tečemo vse leto, se človeški organizem postopoma sam prilagaja na temperaturo ozračja, ki se z letnimi obdobji spreminja. Z redno vadbo postanemo tudi bolj odporni in manj dovzetni za obolenja, ki so pogostejša pozimi.Po Ljubljani smo v preteklih letih že tekli v soncu in pravih poletnih razmerah, že naslednje leto pa smo v mrzlem jutru stali mokri. Tudi zasneženi. Foto: Leon Vidic/Delo

Praznik tekačev Ljubljanski maraton je zadnjo nedeljo v oktobru vsako leto od leta 1996 in nič ne kaže, da bi bilo kako drugače. Jeseni je vreme precej muhasto in nepredvidljivo, hitro nas lahko preseneti. Po Ljubljani smo v preteklih letih že tekli v soncu in pravih poletnih razmerah, že naslednje leto pa smo v mrzlem jutru stali mokri, premraženi in precej zaskrbljeni na startni črti. Na trasi proge je bilo nekaj centimetrov novozapadlega snega in podrta drevesa, ki so popustila pod težo snežnih padavin. Nepredvideno vreme konec oktobra zahteva od tekača, ki se pripravlja na ljubljanski maraton, pravilno izbiro tekaške garderobe, če želi priteči v cilj brez večjih težav, ki bi mu jih lahko povzročila napačna izbira oblačil za tek.

Pravilna izbira tekaških oblačil lahko zelo pripomore k dobremu počutju med tekom, kar je tudi eden od pogojev za doseganje optimalnega ciljnega časa. Tekači pogosto pozabijo na to, da je redna in pravilna vadba osnova za doseganje cilja, ki smo si ga zastavili. Ko jim ne gre vse po načrtu, so na udaru predvsem slabo izbrana trasa proge, neustrezna oprema, premalo okrepčevalnic, preveč klancev in še kaj bi se našlo v naboru razlogov za nedoseganja zastavljenega cilja. Pravilno izbrana tekaška oprema je pomembna, ni pa ključna za končni uspeh.

***
Celoten prispevek in ostale zanimivosti o Ljubljanskem maratonu lahko preberete na spletni strani Polet.si.

Pokukajte v digitalni potek vseh tras Ljubljanskega maratona (10 km, 21 km in 42 km), kjer smo označili okrepčevalne postaje, zapore, prehode in prevoze cest, lokacije vmesnih merjenj časa in lokacije spodbujevalnih orkestrov.