Na drsališče stopimo primerno ogreti in pripravljeni

Napotke za vadbo smo pripravili v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez.

Objavljeno
21. december 2018 09.30
Posodobljeno
21. december 2018 09.30
Foto dr. Suzana Pustivšek
Dr. Suzana Pustivšek, prof. šp. vzg
Dr. Suzana Pustivšek, prof. šp. vzg
Ljubljana - Drsanje je aerobna telesna dejavnost, ki z vidika motorike od drsalca zahteva predvsem dobro vzdržljivost, ravnotežje, koordinacijo oko–noga in občutek za drsenje. Za večino ljudi je to občasna športna aktivnost, s katero se ukvarjamo za zabavo in se nanjo prej telesno ne pripravljamo. Vendarle pa je treba tudi pri drsanju upoštevati nekatera osnovna načela vadbe, ki pripomorejo k varnosti drsanja in boljšemu počutju na koncu.

Preden stopimo na led, si moramo ogreti telo. S tem zmanjšamo možnosti poškodb, izboljšajo se gibljivost in mobilnost sklepov, koordinacija, aktivirajo se potrebne mišične skupine, čas reakcije na vidni signal (drugega drsalca) pa se skrajša.

image
Foto dr. Suzana Pustivšek


Za splošno ogrevanje je dovolj deset minut hitre hoje ali počasnega teka. Med specialnim ogrevanjem pa je potreben poudarek na zapestjih, kolkih, kolenih in gležnjih ter razteznih gimnastičnih vajah. Sklepe najlažje ogrejemo z gimnastičnimi vajami, pri katerih je breme minimalno, to je lastna teža, število ponovitev pa veliko, od 15 do 20. Ogrevanje končamo z razteznimi vajami.

Vsako ponovimo dvakrat, razteg zadržimo od 20 do 30 sekund, pri čemer moramo čutiti blago, prijetno napetost v mišični skupini, ki jo raztezamo. Vsako vajo naredimo enkrat.

Ko ogreti stopimo na led, si vzemimo še nekaj minut, da se privadimo na drsalke, podlago, tako naredimo prvih nekaj krogov v počasnem tempu s povečano previdnostjo.

image
Foto dr. Suzana Pustivšek


Drsanje končamo podobno, kot smo ga začeli. Zadnjih pet minut nekoliko znižamo tempo. Ko sezujemo drsalke, ponovno izvedemo raztezne vaje, ki smo jih naredili med ogrevanjem. Na koncu vsako vajo ponovimo trikrat ali štirikrat, položaj pa prav tako zadržimo od 20 do 30 sekund.