Naj bodo že prvi smučarski zavoji užitek

Kratki napotki za telesno pripravo na smučarsko sezono.
Fotografija: Spuščanje roke in noge v leži na hrbtu. FOTO: dr. Suzana Pustivšek
Odpri galerijo
Spuščanje roke in noge v leži na hrbtu. FOTO: dr. Suzana Pustivšek

Alpsko smučanje je motorično zahtevna športna panoga, ki od smučarja zahteva primerno moč, vzdržljivost, ravnotežje in koordinacijo. Za varen vstop v smučarsko sezono in učinkovito izpeljane prve zavoje se moramo telesno začeti pripravljati že jeseni, vsaj dva meseca pred sezono. Tako bomo zmanjšali tveganje za nastanek poškodb.

Vadba naj bo raznovrstna, vključuje naj čim več športnih panog. Dokler vreme dopušča, izvajamo aktivnosti v naravi, kot so pohodništvo, tek, kolesarjenje, rolanje, nordijska hoja. Poleg naštetih aerobnih obremenitev, ki jih izvajamo vsaj dvakrat na teden, moramo trikrat ali štirikrat na teden izvajati vadbo moči, pri kateri so v ospredju mišice nog in trupa. Kot uvodni del vadbe moči lahko izvajamo vaje za ravnotežje.

Pred vadbo ne pozabimo na ogrevanje: 10–15 minut zmerne aerobne obremenitve (hitra hoja, lahkoten tek, tek na mestu, sobno kolo …).



Dvig boka v leži na hrbtu. Foto Foto: Dr. Suzana Pustivšek
Dvig boka v leži na hrbtu. Foto Foto: Dr. Suzana Pustivšek


Skozi tedne postopoma povečujemo intenzivnost s spreminjanjem števila setov, ponovitev vaje ali bremena. Pozorni bodite na pravilno izvedbo vaj, saj je kakovost giba pomembnejša od števila ponovitev.

Preberite še:

Komentarji: