Radosti belih strmin so spet tu

Na nekaterih slovenskih smučiščih so že zagnali naprave. Se bolj izplača nakup ali najem opreme?
Fotografija: Smučarska sezona se začenja, za varne užitke na snegu moramo biti primerno opremljeni in pripravljeni, predvsem pa ne smemo preceniti svojega znanja. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Smučarska sezona se začenja, za varne užitke na snegu moramo biti primerno opremljeni in pripravljeni, predvsem pa ne smemo preceniti svojega znanja. FOTO: Shutterstock

Draga smučarska oprema in vozovnice gotovo niso dobra popotnica za večjo množičnost smučanja, kakršni smo bili priča pred desetletji, v času akcije Podarim dobim. Kljub temu je ljubiteljev spuščanja po belih strminah še vedno veliko in komaj čakajo na odprtje smučišč, ki so kljub sistemom za umetno zasneževanje še vedno odvisna od narave.

Najugodnejše smuke z vidika cene vozovnic so še vedno deležni otroci in seniorji, zato ni nič nenavadnega, če v času počitnic vitalna dedek in babica peljeta vnuke na smučanje, medtem ko starši hodijo v službo. Med slovenskimi smučišči so med prvimi zagnali žičnice na Golteh, kjer so med drugim bogatejši za snežni teptalnik in top, zaradi katerega načrtujejo kar 120 smučarskih dni. Nekatere proge so že odprte tudi na Krvavcu, Mariborskem Pohorju, Rogli in v Kranjski Gori, za ta konec tedna pa so odprtje smučišča napovedali tudi na Kaninu. Debelina snežne odeje na omenjenih smučiščih je od 30 do 60 centimetrov.

Nekatera smučišča v Sloveniji so že zagnala naprave ali jih bodo ta konec tedna.
Nekatera smučišča v Sloveniji so že zagnala naprave ali jih bodo ta konec tedna.

 

Nakup ali najem opreme?


Industrija smučarske opreme poskrbi, da je na trgovskih policah vsako leto sveža kolekcija, ki tu in tam prinese tudi tehnološko novost. Velika izbira je za kupca pravi izziv. V športnih trgovinah opažajo, da ljudje ob nakupu smučarske opreme občasno precenijo svoje smučarsko znanje in si kupijo neprimerno opremo, zaradi česar so prikrajšani za nekatere užitke na smučišču.

Zato je vsekakor dober nakupni nasvet, da realno ocenimo svoje smučarsko znanje in kupimo temu primerno opremo. Koliko bomo odšteli zanjo, je odvisno od naših želja in zahtev. Otroške smuči lahko dobite že za manj kot 100 evrov, smučarski čevlji stanejo od 40 evrov dalje, prav tako smučarska čelada in očala. Oprema za odrasle je dražja. Najdražja je seveda oprema tekmovalnega razreda.

Najmlajše je treba naučiti prvih korakov na smučeh in podučiti o varnosti na smučiščih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Najmlajše je treba naučiti prvih korakov na smučeh in podučiti o varnosti na smučiščih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Čedalje več športnih trgovin in smučišč omogoča tudi najem smučarske opreme, predvsem smuči in smučarskih čevljev. To se gotovo izplača pri otrocih, ki še rastejo in hitro prerastejo svojo opremo. V eni od športnih trgovin ponujajo tudi sezonski najem (6 mesecev) smučarske opreme – najem otroških smuči z vezmi stane okoli 60 evrov. Sezonski najem smuči za odrasle pa ponujajo od okoli 180 evrov dalje. Če smučamo le v času zimskega dopusta, se gotovo bolj izplača najeti opremo, privarčevan denar pa nameniti recimo za nakup novih smučarskih čevljev, jakne, čelade, rokavic, ali pa za smučarske vozovnice.
 

Pripravimo se na smuko


Prvi korak do varne smuke je brezhibna smučarska oprema, torej smuči, vezi, smučarski čevlji, očala in čelada. Zato je priporočljivo, da pred začetkom sezone smuči prepustimo strokovnjakom smučarskega servisa, da nam jih pripravijo na novo sezono. Tudi topla oblačila so pomembna za varno smuko, pri čemer svetujemo uporabo oblačil iz novodobnih materialov, ki so toplejša in manj okorna od tistih izpred desetletja.

Ta konec tedna bodo na Kaninu zagnali naprave, če bo vreme to dopuščalo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ta konec tedna bodo na Kaninu zagnali naprave, če bo vreme to dopuščalo. FOTO: Jure Eržen/Delo


Če želimo, da bo smuka prijetna in brez poškodb, je pomembno, da se nanjo telesno pripravimo že v jesenskih mesecih. Morda ne bo škodilo, če se pred resnejšim športnim udejstvovanjem posvetujete z osebnim zdravnikom.
Za varno smuko poskrbi tudi deset pravil obnašanja na smučišču, ki so jih že pred desetletji izdali v Mednarodni smučarski zvezi (Fis). Smučarski učitelji opozarjajo predvsem na to, da smučarji velikokrat precenjujejo svoje znanje, zaradi česar prihaja do nezgod. Zato svetujejo, da hitrost smučanja prilagodite svojemu znanju in razmeram na smučišču. Kljub pravilom še vedno opažajo preveč smučanja z nenadzorovano hitrostjo.

Preberite še:

Komentarji: