Predstavitvena informacija

S kakšno prehrano na Ljubljanski maraton

Pametna prehrana in ustrezna regeneracija sta enako pomembni kot kakovosten trening. V zadnjem tednu pred Ljubljanskim maratonom pravzaprav še bolj.
Fotografija: Po zahtevnih naporih telesu privoščite regeneracijo. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Po zahtevnih naporih telesu privoščite regeneracijo. FOTO: Shutterstock

Ali veste, da se je za vas preizkušnja Ljubljanskega maratona že začela? Do starta nas sicer loči še nekaj kratkih dni, a pravzaprav ste z mislimi že tam. Kljub temu, da se pred pomembnimi preizkušnjami velikokrat sprašujemo, ali smo za svoje telo storili dovolj, je zadnji teden pred maratonom zapovedan počitek. Telesu in umu je treba privoščiti aktivno regeneracijo. Zmanjšajte količino treninga na preproste gibalne vaje in se izogibajte drugim intenzivnim telesnim naporom. Vzemite si tudi čas za kakovosten spanec. Na kaj pa morate paziti pri prehrani?

Matic Modic je bil lani najhitrejši Slovenec na maratonu. FOTO: Medex
Matic Modic je bil lani najhitrejši Slovenec na maratonu. FOTO: Medex

Učite se od lanskega najhitrejšega Slovenca in najhitrejše Slovenke
Barbara Trunkelj in Matic Modic sta lani na Ljubljanskem maratonu presenetila slovensko tekaško javnost. Matic je s časom 2:31:58 postal najhitrejši Slovenec, Barbara pa je enak dosežek s časom 2:50:11 dosegla v ženski kategoriji. Oba sta rekreativna tekača, ki sta se Ljubljanskega maratona udeležila prvič, primarno pa raje kot po cestah tečeta po gozdnih stezah ali gorskih vrhovih. Oba velik pomen za svoje uspehe pripisujeta tudi prehrani.


Matic pravi, da mora vsak zase ugotoviti, kaj mu ustreza. Sam je med treningi dognal, da si za zajtrk pred zahtevnimi izkušnjami ne sme privoščiti jajc, saj ga v tem primeru pestijo želodčne težave. Pred lanskim Ljubljanskim maratonom se je izognil ameriškemu zajtrku in vlakninam ter si privoščil lahek obrok, bogat z ogljikovimi hidrati. Oba tekača pa prisegata na kakovostne športne gele BeePower iz Medexa , ki jih uživata med daljšimi preizkušnjami.


Pred tekmo: držite se preverjenih živil
Kaj boste jedli in kako se boste prehranjevali pred in med prihajajočo tekaško preizkušnjo, vpliva na rezultat. Maraton je namreč energijsko zelo potratna preizkušnja. Prehrana v tednu pred njim naj bo običajna, a čim bolj preprosta, da vas zaradi nervoze pred tekmo ne presenetijo želodčne težave. Sestava obrokov in izbira živil je pred tekmo sicer odvisna od osebnih preferenc, vseeno pa priporočamo, da se držite preverjenih živil. Želodca ne obremenjujte s težko hrano, postopoma zmanjšajte tudi količino vlaknin. Večerja pred tekmo naj ne bo preobilna, zajtrk pa naj temelji na bogati porciji ogljikovih hidratov (riževi ali koruzni kosmiči, sadje, testenine) ter zvrhani meri kakovostnih beljakovin in mineralov.

Barbara Trunkelj je presenetila na lanskem maratonu. FOTO: Medex
Barbara Trunkelj je presenetila na lanskem maratonu. FOTO: Medex

Med tekmo: energija, ki oskrbuje najhitrejše maratonce
Med preizkušnjo moramo jesti in piti, da ohranjamo hidracijo in nadomeščamo zaloge glikogena in porabljenih beljakovin. Pri tem ne smemo pretiravati, ampak poslušajmo želje svojega telesa. Tako Barbara Trunkelj kot Matic Modic med maratonom prisegata na kakovostne športne gele na naravni osnovi. Matic priznava: »Zelo rad imam med. Tudi za zajtrk ga veliko pojem.« Prav zato so mu Medexovi geli  BeePower tako pri srcu, saj vsebujejo 40–60 % medu. Med je naravni vir ogljikovih hidratov. Vsebuje fruktozo in glukozo, zato mogoča hitro absorpcijo sladkorjev med intenzivno vadbo. Barbara pravi, da gel BeePower včasih uživa tudi med treningi. »Tako priročen je, enostavno ga pospravim v žep in je to to.«

Izredno pomembno je namreč, da zaupate prehrani, ki bo med preizkušnjo skrbela za vaš dodatni vir energije. Zato posezite po preverjenih prehranskih dodatkih, ki vam ustrezajo. Ključna prednost gela BeePower je, da vsebuje ingver, ki je prijazen do želodca ter preprečuje želodčne krče in slabost. Poleg medu in ingverja vsebuje tudi standardizirane naravne izvlečke, katerih učinkovitost je podprta z različnimi mednarodnimi študijami. Je brez konzervansov, barvil in umetnih arom.

Gel BeePower Endurance FOTO: Medex
Gel BeePower Endurance FOTO: Medex

Dva gela, dva učinka
BeePower Endurance  je namenjen povečanju psihične in fizične vzdržljivosti med dolgotrajno vadbo. Njegova glavna učinkovina je ekstrakt rožnega korena (Rhodiola Rosea). Študije potrjujejo, da vpliva na odpornost proti fizičnemu in psihičnemu stresu, posledično pa na povečanje vzdržljivosti med športno aktivnostjo. 


Gel BeePower Nitro boost FOTO: Medex
Gel BeePower Nitro boost FOTO: Medex

BeePower Nitro boost  pa je namenjen povečanju moči in eksplozivnosti pri intenzivnih vadbah. Glavna učinkovina je ekstrakt rdeče špinače (Amaranthus hypocondriacus).
Vsebuje naravno prisotne nitrate, ki se v telesu pretvorijo v dušikov oksid, ta pa je naravna signalna molekula, ki širi žile ter poveča dotok hranil in kisika do mišic.




Po tekmi: nagradite se!
S primerno prehrano po naporu poskrbite za rehidracijo in regeneracijo. Ob športnih aktivnostih se potreba po beljakovinah v telesu poveča, saj v mišicah pomagajo pri uspešni regeneraciji po telesnih naporih. Zato je potreben dodaten vnos beljakovin.

Barbara Trunkelj se strinja, da se je za dobre rezultate treba nagraditi, po tekmi se včasih posladka tudi s torto ali sladoledom, čeprav to ni povsem po prehranskih predpisih. Protein bari iz Medexa  so tako primerna alternativna, okusna nagrada za vse naporne kilometre z visoko vsebnostjo beljakovin in nizko vsebnostjo sladkorjev.