S svetovno slavo in policijo na grbi

Spust Primoža Ravnika s pregrade HE Moste ima na youtubu že skoraj pet milijonov ogledov.

Objavljeno
17. september 2015 23.29
Spust (ni za objavo)
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Moste – V Savskih elektrarnah so Primoža Ravnika prijavili policiji zaradi njegovega vratolomnega spusta z gorskim kolesom s pregrade Hidroelektrarne Moste, razmišljajo pa tudi o zasebni tožbi proti adrenalinskemu navdušencu, čeprav je bila elektrarna po njegovi zaslugi deležna izjemne pozornosti. Posnetek spusta si je na youtubu v nekaj dneh ogledalo skoraj pet milijonov gledalcev.

»Nikjer ne piše, da se ne smeš spustiti s pregrade,« je dejal gorski kolesar Primož Ravnik z Breznice, ki si je nov izziv našel tako rekoč pred domačim pragom, a z njim izzval precej slabe volje pri lastniku jezu. Spust s pregrade je drugi adrenalinski projekt od treh, ki jih Ravnik s kolegi načrtuje za letos. Prvi je bila vožnja po melišču, drugi spust s pregrade, tretjega še snuje. Pravi, da se podvigov ne loteva zaradi zaslužka, niti ne zaradi slave, ki jo zdaj žanje, ampak predvsem zaradi uživanja v adrenalinskih spustih. Posnetek so poslali na natečaj izdelovalca kamer GoPro, ki je za najatraktivnejši posnetek, nastal z njihovo opremo, razpisal 20.000 dolarjev nagrade. Ravnik je dejal, da tako velikega zanimanja za posnetek na youtubu ni pričakoval. S komentarji na spletnih portalih, v katerih mu nekateri očitajo, da ima veliko poguma in prazno glavo, se ne obremenjuje: nekateri Slovenci so nevoščljivi, v tujini znajo tvegane dosežke precej bolje ceniti.

Štiri mesece priprav

Spust s pregrade so načrtovali štiri mesece, Ravniku pa je pri tem pomagala deseterica kolegov. Spust so pripravili tako, da bi šlo čim manj narobe. In posledic res ni bilo, čeprav je v vodo po 60-metrskem vrtoglavem spustu s pregrade pridrvel s 70 kilometri na uro. Ravnik pravi, da je uporabil vso zaščitno opremo, poleg dobre telesne pripravljenosti pa so bile na njegovi strani tudi dvajsetletne kolesarske izkušnje.

Kot je povedal, je s hotel s podvigom odgovorne tudi opozoriti, da Savske elektrarne Ljubljana (SEL) kljub varnostni opremi in kameram na pregradi ne opravijo vsega dela na področju varnosti. Pripravljeni so bili tudi na prihod policistov, a so spust izvedli v vsega 11 minutah in v tem času jih ni zmotil nihče, niti policija niti delavci Savskih elektrarn.

Direktor Savskih elektrarn Ljubljana Drago Polak je priznal, da lahko njihova ekipa na kraj dogodka pride šele v pol ure, saj je pregrada daljinsko nadzorovana in vodena. Povedal je, da so o nedovoljenem dostopu na pregrado in spustu s kolesom z nje, kakršnega doslej v zgodovini hidroelektrarne Moste še ni bilo, obvestili policijo. Ravnik je potrdil, da so ga obiskali policisti, vendar, kot je dejal Bojan Kos, tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave, policisti v spustu s kolesom niso potrdili nezakonitosti. Prav tako ni potrdil navedbe, da so letos policisti že trikrat obravnavali poskuse, podobne Ravnikovemu.

Zgledi vlečejo?

Zaradi motenja posesti bi Savske elektrarne lahko Ravnika tožile v civilnem postopku, a o tem odločitve še niso sprejeli, saj Drago Polak pravi, da še proučujejo pravne možnosti. Ravnika morebitna tožba ne skrbi, ker pravi, da zanjo v elektrarni nimajo potrebnih dokazov.

Polaka skrbi, da bo Ravnikov zgled pritegnil še katerega drugega adrenalina željnega navdušenca in da bi se podobni tvegani primeri ponavljali. Zaradi daljinskega upravljanja je gibanje na pregradi zelo nevarno. Lahko bi dvignili zapornico in spustili vodo čez pregrade, kar bi imelo tragične posledice, opozarja direktor. Dejal je, da so letos že zavrnili prošnjo avanturistov, da bi čez jez napeljali vrv za hojo (slackline), zaradi dogodka s kolesom pa je napovedal dodatne ukrepe, s katerimi bi fizično preprečili takšne podvige.