Bi si upali popiti 25 kav v enem dnevu?

Raziskava britanskih znanstvenikov je razkrila, da je pet skodelic kave na dan zdravju enako škodljivo za arterije kot le ena skodelica oziroma manj.

Objavljeno
04. junij 2019 14.15
Posodobljeno
04. junij 2019 14.22
Najnovejši rezultati razkrivajo, da količina zaužite kave pravzaprav nima večjega vpliva na naše zdravje. FOTO: Blaž Samec/Delo
Staša Pust
Staša Pust
Najnovejša raziskava znanstvenikov z Univerze Queen Mary iz Londona je ovrgla nekatere pretekle študije, ki so namigovale, da je uživanje kave škodljivo za arterije. Opozarjanje strokovnjakov, naj ljudje znižajo količino popite kave, je po njihovem zdaj odveč.

Ugotavljali so, ali si ljudje lahko privoščijo tudi do 25 skodelic kave na dan in pri tem nimajo hujših posledic.
 

V raziskavo so vključili 8000 posameznikov


Prejšnje raziskave so trdile, da kava razširja arterije, ki pritiskajo na srce, s tem pa povečujejo možnost nastanka srčnega zastoja oziroma kapi. Najnovejši rezultati pa razkrivajo, da količina zaužite kave pravzaprav nima večjega vpliva na naše zdravje.

Raziskovalci Univerze Queen Mary v Londonu (QMUL) so 8412 Britancev razdelili v tri ločene skupine. Naloga prve skupine je bila spiti le eno skodelico kave na dan, člani druge skupine so spili eno do tri skodelice kave, v tretji skupini pa so si člani kavo privoščili več kot trikrat na dan. Čeprav je bila v zadnji skupini zgornja meja zaužite kave 25 skodelic, so si člani v povprečju kavo privoščili petkrat na dan.

image
Znanstveniki so ugotavljali, ali si ljudje lahko privoščijo tudi do 25 skodelic kave na dan in pri tem nimajo hujših posledic. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Vsi sodelujoči so morali nato opraviti slikanje srca MRI in teste z infrardečimi valovi, znanstveniki pa so pri tem upoštevali tudi podatke udeležencev, kot so starost, teža in status (ne)kadilca.

Po opravljeni raziskavi so strokovnjaki ugotovili, da si tudi tisti, ki so zaužili večjo količino kave, niso ogrozili življenja nič bolj kot tisti, ki so spili le skodelico kave na dan ali manj.

Dr. Kenneth Fung z londonske univerze je ob predstavitvi podatkov dejal, da »čeprav ne moremo dokazati vzročne povezave, naša raziskava nakazuje, da kava ni tako slaba za arterije, kot so kazale prejšnje analize«.
 

Guardianov novinar ni prestal testa


O raziskavi je poročal tudi Guardian, na željo urednika pa jo je moral eden izmed novinarjev na lastni koži še preizkusiti. Test je moral opraviti do 13. ure. Kljub veliki želji se je pri sedmi kavi in pol vdal.

image
Najnovejša raziskava znanstvenikov z Univerze Queen Mary iz Londona je ovrgla nekatere pretekle študije, ki so namigovale, da je uživanje kave škodljivo za arterije. FOTO: Jure Eržen/Delo


Do rezultatov znanstvenikov je bil novinar Sam Wollaston nezaupljiv: »Naj mi nekdo pokaže te kofeinske čudake, ki lahko spijejo 25 kav na dan,« je zapisal v prispevku. Kofeinski šok se je na njegovem telesu kazal kot tresenje in čezmerna živčnost.

Najbolj pa ga je zmotil »kavni« zadah. »Morda bi morali izvesti raziskavo, v kateri bi preučili učinke 25 skodelic kave na posameznikovo ustno higieno,« je cinično pripomnil in za konec napisal, da se bo nemudoma oglasil pri uredniku, mu eno primazal in mu posledice malega eksperimenta izkazal z dahom v obraz.