Brki, da opozorijo na raka prostate in testisov

V Sloveniji vsako leto za rakom zboli okoli 14.000 oseb, od tega 8000 moških.
Fotografija: Moški si novembra puščajo brke v znak podpore bolnikom z rakom. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Moški si novembra puščajo brke v znak podpore bolnikom z rakom. FOTO: Getty Images/istockphoto

V Slovenskem onkološkem društvu za moške OnkoMan so ob letošnji preventivni akciji Movember na moške naslovili poziv Bodi moški, spregovori! Z njim želijo po besedah predsednika društva Gregorja Pirca opogumiti moške, da spregovorijo o svojih težavah z zdravjem in pravočasno poiščejo zdravniško pomoč, kar je ključno za uspešno zdravljenje.
          
V novembru si moški v podporo akciji Movember pustijo rasti brke. Namen akcije je namreč ozaveščanje o splošnem zdravju in boleznih, ki prizadenejo predvsem moške, kot sta rak prostate in testisov. Kot je na današnji novinarski konferenci opozoril Pirc, pa je potrebna ozaveščenost moških tudi o drugih vrstah raka, ki so prav tako v porastu in terjajo pozornost.

»Čakalne vrste so velik problem našega zdravstva, še večji problem pa je, da z obiskom zdravnika odlašamo. In ko seštejemo ves zamujeni čas, ugotovimo, da nam ga ni ostalo več dosti za ukrepanje,« je poudaril Pirc. Po njegovih besedah pri soočanju z boleznijo »v nasprotju s pogumnejšimi ženskami moški mnogokrat izpadejo slabiči«.

V Sloveniji vsako leto za rakom zboli okoli 14.000 oseb, od tega 8000 moških. FOTO: Denisfilm Getty Images/istockphoto
V Sloveniji vsako leto za rakom zboli okoli 14.000 oseb, od tega 8000 moških. FOTO: Denisfilm Getty Images/istockphoto


Onkologinja in strokovna vodja društva OnkoMan Mirjana Rajer je pojasnila, da v Sloveniji vsako leto za rakom zboli okoli 14.000 oseb, od tega 8000 moških, pri čemer je preživetje pri moških slabše kot pri ženskah. Eden od pomembnih razlogov za to je tudi, da moški bolj odlašajo z obiskom zdravnika, kar zmanjša uspešno zdravljenja.

»Bolezen ne bo minila sama od sebe, zato čim prej k zdravniku,« je dejala Rajerjeva. Pirc je dodal, da so letos s pomočjo stand-up komika Perice Jerkovića posneli dva provokativna videospota, ki opozarjata na posledice nepravočasnega zdravljenja. Od danes ju bo predvajala večina slovenskih televizij, na ogled pa sta tudi na facebookovi strani društva.

Kot ugotavljajo predstavniki urološkega društva in združenja ter stroke, so se čakalne vrste skrajšale pod tri mesece, čakanje na obolele za rakom pa je še vedno mučno in neprijetno. Ozko grlo ostajajo ambulantni pregledi. V Sloveniji je še vedno premalo urologov, po njihovi oceni jih je 50, potrebovali pa bi jih vsaj 100.

Največja letošnja pridobitev UKC Ljubljana je nov sistem za robotsko asistirane operativne posege, robot da Vinci, ki ga ima od konca maja v uporabi kirurška klinika. Posege na podobnem aparatu sicer že nekaj let opravljajo v Splošni bolnišnici Celje. Kirurgi to operacijo opravljajo tudi z odprto metodo ali laparoskopsko.



Podporniki mednarodnega gibanja Movember torej v novembru nosijo brke. Od tod tudi izvira ime, saj moustache, kot je angleška beseda za brke, in november dasta skupaj movember. Poleg ozaveščanja o zdravju in boleznih je gibanje namenjeno tudi zbiranju donacij. Podarijo jih organizacijam, ki so povezane z moškim zdravjem.

Moški si novembra puščajo brke v znak podpore bolnikom z rakom. FOTO: Emarto Getty Images/istockphoto
Moški si novembra puščajo brke v znak podpore bolnikom z rakom. FOTO: Emarto Getty Images/istockphoto


V Sloveniji v podporo gibanju vsako leto organizirajo nekaj dogodkov. Poleg predavanj bodo v društvu OnkoMan 16. novembra v SiTi teatru pripravili tudi dobrodelno stand-up predstavo z naslovom Brade. Člani društva se bodo prav tako udeležili dobrodelnega Movember teka z brki, ki bo potekal 24. novembra v Ljubljani.

Sicer je rak prostate najpogostejša vrsta raka tako pri moških v Sloveniji kot tudi v Evropi. Obolevnost za njim pri nas in v svetu raste. Dejavniki tveganja za nastanek bolezni so starost, rasa in dednost. Petina bolnikov ima družinsko obremenitev. Zaradi raka prostate v Sloveniji umre več kot 350 ljudi na leto, okoli 1300 pa jih zboli.

Komentarji: