DrogArtova kolumna: Droge in psiha

Ko in če se posameznik odloči za uporabo drog, sta ključni njegova dobra fizična in psihična kondicija.

Objavljeno
22. julij 2016 12.57
Marihuana marš, hašišarska fronta, hoja po vrvi, motivi
Anja Mihevc, Lavra Vrlič
Anja Mihevc, Lavra Vrlič

Zdravje in dobro počutje sta med seboj povezana, človekova psiha in telo sta celota, zato je za dobro funkcioniranje pomembno oboje. Za kakovostno življenje potrebujemo tako dobro fizično kondicijo, ki jo pridobimo, denimo, s športom, uravnoteženo prehrano, masažo ..., kot tudi dobro psihično počutje, ki se izkazuje skozi zadovoljstvo, srečo, pozitivne odnose z drugimi, smisel življenja, osebno rast, pozitivne izkušnje, obvladovanje okolja, kakovosten spanec. To ravnovesje nam lahko poruši stres, lahko pa ga poruši tudi uporaba drog.

Če se človek odloči za uporabo drog, je pomembno, da ima dobro psihofizično kondicijo. Velikokrat se namreč lahko zgodi, da učinki drog sprožijo še večje težave, na katere je treba biti pozoren.

Uporaba drog lahko povzroči spremenjeno zaznavo realnosti, poleg tega se pri človeku zelo okrepi doživljanje notranjega sveta (čustev, telesnih občutkov ...). Ta občutenja so lahko prijetna, lahko pa so zelo neprijetna in težavna ter lahko privedejo do večje duševne stiske.

Večinoma izzvenijo, ko popustijo učinki drog, lahko pa se nadaljujejo in vodijo v resnejše zaplete. Neprijetni učinki se lahko kažejo kot sumničavost, prisluhi, prividi, paničnost, kaotičnost, zmedenost, občutenje močnih čustev, občutek, da ne bo nikoli minilo, in podobno.

Lahko se tudi zgodi, da še tudi več dni ali celo tednov po uporabi psihoaktivnih snovi ali po neprijetni psihični izkušnji našemu telesu in psihi ne uspe vzpostaviti ravnovesja (nespečnost, nihanje razpoloženja, anksioznost, depresija, paranoične misli in predstave). Takrat je priporočljivo, da se z nekom o tem pogovorimo ali poiščemo pomoč, saj gre lahko za resnejše psihične težave. Z uporabo psihoaktivnih snovi lahko sprožimo resnejše duševne zaplete (tveganje je še večje, če so psihične težave v družini).

Nekateri posamezniki duševne stiske lajšajo z uporabo drog, kar lahko stanje le še poslabša, čeprav mislijo, da jim uporaba drog koristi. Vsaka psihoaktivna snov, ki jo vnesemo v telo, spremeni naše psihofizično stanje, zato previdnost ni odveč.

Če se posameznik odloči za uporabo drog, je pomembno, da poskrbi za zmanjševanje tveganj pred, med in po uporabi. Poskrbeti je treba za set (človekovo notranje/psihično stanje ob uporabi drog) in setting (ob uporabi je pomembno tudi okolje − varen prostor in ljudje, ob katerih se dobro počutimo).

Če se srečate s tovrstnimi težavami, se lahko obrnete tudi na DrogArt center za svetovanje in psihoterapijo, kjer se s tovrstnimi primeri pogosto srečujemo.

***

DrogArt center za svetovanje in psihoterapijo deluje v okviru Združenja DrogArt, ki se ukvarja z zmanjševanjem škodljivih posledic drog. Svetovanje je namenjeno vsem, ki imajo težave zaradi uporabe klubskih in novih sintetičnih drog in bi radi naredili nekaj sprememb, da bi zmanjšali uporabo. Program je anonimen. Na tedenskih svetovalnoterapevtskih obravnavah posamezniku omogočamo dodatno podporo ob vsakodnevnih aktivnostih.

V rubriki DrogArtova kolumna bi radi bolje ozaveščali posameznike uporabnike drog in jim pokazali nekoliko drugačne pristope dela z njimi.

Če imate kakršno koli vprašanje ali bi radi videli, da bi katero temo v rubriki obdelali podrobneje, pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.