DrogArtova kolumna: Pleši z glavo

Kaj pomeni tvegana zabava?

Objavljeno
20. junij 2017 18.58
Anja Mihevc
Anja Mihevc
Poletje: čas sprostitev in zabav. Ljudje preživljamo svoj prosti čas doma, na vikendu, na organiziranih dogodkih, v klubih ali pa na kakšnih drugih krajih. Velikokrat je tam prisoten tudi alkohol ali druge droge. Ne glede na našo odločitev glede uporabe drog je pomembno, da poznamo smernice za manj tvegano zabavo, saj nam tudi pri nasvetih drugemu lahko pridejo zelo prav.

Zabava je nekaj, kar nas sprosti, nam napolni baterije za nov prihajajoč teden, zato velikokrat ne razmišljamo o njej kot o nečem, na kar se je dobro pripraviti. Zakaj bi se »pripravljali« na nekaj, kar je sponatano, sproščeno in kar nam sproža ugodje?

Ko so v igri alkohol ali droge, je tako imenovana priprava pomembna. Kaj imamo torej v mislih? Naj najprej omenimo, da uporabe alkohola in/ali drugih drog ne gre posploševati, saj ne pijejo vsi in niso vsi uporabniki drugih drog. Velikokrat je to le družbeni pritisk, ki se ustvarja ob napačnem prepričanju, da »to počnejo vsi«.

Če se najprej osredotočimo na alkohol kot najbolj popularno drogo med mladimi in odraslimi pri nas, je dobro vedeti, kaj in koliko nam ustreza. Pomembno je, da med pitjem alkoholnih pijač spijemo tudi kaj brezalkoholnega (da zmanjšamo alkoholnega mačka), da pojemo konkreten obrok (da se bo alkohol počasneje absorbiral v kri), da prijateljev ne pustimo samih, da načrtujemo varno pot domov (si naročimo taksi ali pa se organiziramo tako, da eden v družbi ne pije) ipd. Vse to je načrtovanje − večkrat ko na to pomislimo, bolj nam postaja pomembno, da je naša zabava manj tvegana in s tem posledično bolj sproščujoča, saj vemo, da nas tako zjutraj ne bo zbudila slaba vest.

Podobno je pri odločitvah o uporabi drugih prepovedanih drog (trava, ekstazi, kokain, spid, sladoled ipd.). Ker ne gre za regulirane psihoaktivne substance (PAS), pomeni, da na njih ne piše, kaj vsebujejo, zato so lahko v substanci prisotne tudi kakšne primesi, ki negativno vplivajo na naš organizem. Zato je pri njihovi uporabi potrebna posebna previdnost − pomembno se je o substanci informirati, jo (če je možno) predhodno testirati (z barvnimi reagenti ali v laboratoriju − več info lahko najdete TUKAJ) in začeti z majhnimi odmerki, saj se s tem izognemo predoziranju in nepričakovanim učinkom.

Manj tvegano je tudi, da PAS ne mešamo med seboj (niti z alkoholom), saj s tem preprečimo morebitni nastanek dodatnih zapletov. Dobro je, da pijemo tudi brezalkoholno pijačo, vendar ne več kot pol litra na uro (s tem se namreč izognemo možnosti za nastanek možganskega edema). Tudi če veliko plešemo, je dobro, da med plesom naredimo premor, se malo ohladimo in poklepetamo z družbo na zabavi.

Tako kot začetek naj bo tudi konec zabave v slogu zmanjševanja tveganj − z varno potjo domov. Droge negativno vplivajo na vozniške sposobnosti ter ogrožajo ne le voznika, temveč vse udeležence v prometu.

In navsezadnje, naj bo zabava kdaj tudi trezna, saj naše telo potrebuje pravi počitek, ki ga z alkoholom in drugimi drogami ne dobi v pravi meri, zato mu ga le priskrbimo.

***
Anja Mihevc je univ. dipl. socialna pedagoginja, specializantka psihoterapije transakcijske analize, več let dela na področju zmanjševanja škodljivih posledic drog med mladimi (terensko delo, svetovanje, predavanja ipd.).

DrogArt center za svetovanje in psihoterapijo deluje v okviru Združenja DrogArt, ki se ukvarja z zmanjševanjem škodljivih posledic drog. Svetovanje je namenjeno vsem, ki imajo težave zaradi uporabe klubskih in novih sintetičnih drog in bi radi naredili nekaj sprememb, da bi zmanjšali uporabo. Program je anonimen. Na tedenskih svetovalnoterapevtskih obravnavah posamezniku omogočamo dodatno podporo ob vsakodnevnih aktivnostih.

V rubriki DrogArtova kolumna bi radi bolje ozaveščali posameznike uporabnike drog in jim pokazali nekoliko drugačne pristope dela z njimi.

Če imate kakršno koli vprašanje ali pa bi radi videli, da bi katero temo v rubriki obdelali podrobneje, pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.