DrogArtova kolumna: Zabava ali težava z uporabo drog?

V prazničnem času se je dobro za trenutek ustaviti in preveriti, ali imamo dovolj.

Objavljeno
07. december 2017 13.00
Posodobljeno
07. december 2017 13.00
Anja Mihevc
Anja Mihevc

Decembrski čas zabav je čas, ko se pogosteje družimo s prijatelji, družino, znanci, sodelavci. Je čas, ko zaključujemo leto in ko pogosto v objemu dobre volje pozabimo na svoje meje. Te so povezane tudi z uporabo alkohola in/ali drugih drog. Lahko se zgodi celo, da nam stvari hitro uidejo izpod nadzora. Vajeti lahko spet ujamemo, najprej pa je treba sploh spoznati, ali smo jih prestopili.

Spodaj so naštete trditve, s katerimi lahko preverite, ali imate morda težave z alkoholom ali drugimi drogami. Če je odgovor na vsaj tri trditve pritrdilen, potem jih najverjetneje imate. Trditve:

1. Za doseganje želenega učinka zadetosti potrebujem čedalje večje odmerke.
2. Če drog nekaj dni ne uporabljam, imam težave s spanjem, sem zelo živčen ali tesnoben.
3. Droge uporabljam pogosteje, kot sem nameraval, in/ali v večjih količinah, kot sem nameraval.
4. Poskušal sem že prenehati uporabljati droge, a sem bil neuspešen.
5. Preveč časa porabim za pridobivanje droge, zadevanje ali pa prihajanje k sebi po pretiranem zadevanju.
6. Zaradi uporabe drog se manj družim s prijatelji oziroma imam težave v službi, šoli ali doma.
7. Čeprav vem, da imam z uporabo drog težave, jih vseeno uporabljam.

Posameznik se lahko nauči različnih načinov obvladovanja uporabe drog. Pogosto lahko že sam spozna, zakaj je droge sploh začel uporabljati in kakšen naj bo prvi korak k njihovi opustitvi ...

Zanimivo je, da znotraj DrogArtove svetovalnice opažamo manjše vključevanje v storitve svetovanja oziroma manjši reden prihod na srečanja ravno v decembrskem času, kar je verjetno povezano s številnimi praznovanji. V tem času zavore namreč hitreje popustijo, zato svetovanci težje sledijo vsem postavljenim ciljem. Priporočljivo je, da sami sebe večkrat vprašamo, kje smo, ali imamo dovolj, ali lahko morda kakšno zabavo tudi izpustimo ipd.

Zgornje trditve se sicer bolj nanašajo na prepoznavanje morebitnih težav z uporabo drog, vendar lahko v prazničnem času služijo tudi kot svarilo in tako poskrbijo, da je zaključevanje leta toliko lepše. Če bi se želeli pogovoriti o težavah z uporabo drog ali o drugih dilemah, povezanih s tem, se lahko povsem anonimno obrnete na DrogArtovo svetovalnico.

***

Anja Mihevc je univ. dipl. socialna pedagoginja, specializantka psihoterapije transakcijske analize, več let dela na področju zmanjševanja škodljivih posledic drog med mladimi (terensko delo, svetovanje, predavanja ipd.).

DrogArt center za svetovanje in psihoterapijo deluje v okviru Združenja DrogArt, ki se ukvarja z zmanjševanjem škodljivih posledic drog. Svetovanje je namenjeno vsem, ki imajo težave zaradi uporabe klubskih in novih sintetičnih drog in bi radi naredili nekaj sprememb, da bi zmanjšali uporabo. Program je anonimen. Na tedenskih svetovalnoterapevtskih obravnavah posamezniku omogočamo dodatno podporo ob vsakodnevnih aktivnostih.

V rubriki DrogArtova kolumna bi radi bolje ozaveščali posameznike uporabnike drog in jim pokazali nekoliko drugačne pristope dela z njimi.

Če imate kakršno koli vprašanje ali pa bi radi videli, da bi katero temo v rubriki obdelali podrobneje, pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.DrogArtova kolumna: Zabava ali težava z uporabo drog?

Naj nas decembrsko vzdušje ne odvrne od postavljenih ciljev. Foto: Shutterstock