15 živil, ki jim hladilnik škodi

Kako pravilno shraniti živila? Paradižnik ljubi sonce in v hladilniku izgubi okus in strukturo.

Objavljeno
18. avgust 2016 17.56
vidic/studentje
N. Č.
N. Č.

Običajno mirne vesti nakupljeno hrano pospravimo v hladilnik in si mislimo, da smo jo tako rešili pred propadanjem. Pa to res drži? Ne nujno, vsaj petnajstim živilom hlad škodi, saj lahko pospeši gnitje, ali pa odvzame okus in vonj. Kar pa je morda še pomembneje, s pravilnim shranjevanjem v gospodinjstvu lahko hrano dobro uporabite in je ne spremenite v odpadek.

• Paradižnik ljubi sonce in v hladilniku izgubi okus. Mrzel zrak upočasni zorenje zelenjave, hkrati pa uniči strukturo paradižnika. Ne bo več sočen, temveč kašast. Raje ga hranite na sobni temperaturi. Lahko naberete tudi zelenega in vam bo na kuhinjskem pultu lepo dozorel.

Bazilika vsrka vase vse vonjave iz hladilnika, zato jo raje postavimo v kozarec vode, ki jo menjavamo na nekaj dni. Če imate bazilike preveč in bi jo radi uporabljali vso zimo, pa na internetu preverite nasvete za zamrzovanje in konzerviranje.

Krompir: drugače je, če ga hranimo v hladilniku ali v hladnem prostoru. Nižje temperature pretvorijo škrob v sladkor hitreje, kot si mislite, zato raje zavijte krompir v papirnato vrečko ali nasujte v zaboj, da bo zračno, in ga postavite v temen in hladen prostor vašega doma. Okoli sedem stopinj Celzija je idealna temperatura za shranjevanje krompirja. 

Česen v hladilniku začne hitreje poganjati in plesneti, zato ga raje shranjujte v hladnem in temnem prostoru.

Čebula rabi suh, hladen, dobro prezračen in temen prostor. Če bo čebula izpostavljena vlagi, bo postala mehka in plesniva. Svetloba čebuli škodi, saj lahko postane grenka, zrak pa potrebuje, da razvije in ohranja svoj zaščitni zgornji sloj, ki preprečuje, da bi zgnila. Velja vedeti, da jo shranjujte ločeno od krompirja, saj se sicer hitreje pokvari.

Avokado je najbolj slasten, če že kupimo zrelega in ga lahko nemudoma uporabimo. Če pa še mora dozoreti, bo hladilnik ta proces le upočasnil. Raje ga odložite na kuhinjski pult in stran od štedilnika.

Olivno olje, kot že vrabci čivkajo, ni za v hladilnik. Na nizkih temperaturah se namreč strdi in spremeni v gosto snov podobno maslu.

Melona v hladilniku izgublja antioksidante. Zato cele melone ali lubenice ni treba hraniti v hladilniku, narezano pa skoraj obvezno, če ne želite, da še isti dan zgnije.

Kruh je najboljši še topel ali svež. Največja napaka, ki jo lahko storite, je, da ga shranite v hladilnik, saj se bo tam izsušil. Vzemite ga le toliko, kot ga potrebujete za dan-dva-tri, ostalo pa zamrznite. Pri tem bodite pozorni le, da ga dobro zaprete v vrečko. In ko si ga boste zaželeli še, naj se taja počasi in do konca. Sicer pa je kruh najbolje hraniti pri sobni temperaturi, v bombažni vrečki ali posodi za kruh. Imate morda kakšen drug nasvet?

Kava ne mara hladilnika. V njem izgubi vso svojo aromo, obenem pa se navzame ostalih vonjav iz hladilnika. Da bi ostala sveža, jo hranite v temnem in hladnem prostoru. Če pa ste naročili večjo količino, ne bo nič narobe, če jo zamrznete.

Med navadno hitreje pojemo kot je njegov brezkončni rok trajanja. Če je dobro zaprt, ga ni treba hraniti v hladilniku. V njem kristalizira, pa še slabše mazljiv je, če si zaželimo slovenski zajtrk: maslo in med na kruhu.

Limone in pomaranče hranimo na sobni temperaturi, še najbolje na kuhinjskem pultu. Hladen zrak lahko uniči kakovost sadeža. Tudi če je preblizu hladilnika, začne hitreje gniti.

• Kisle kumarice bodo ostale hrustljave, tudi če ne bodo v hladilniku, a le, če ste jih dobro vložili. Kozarec lahko postavite v shrambo, če je nimate, ga postavite v vrata hladilnika, da ne jemlje dragocenega prostora živilom, ki potrebujejo hlad.

• Banane hitreje dozorijo, če so v šopu. Življenjsko dobo jim lahko podaljšate tako, da jih ločite. Shranite jih lahko tudi v hladilnik, a bo lupina hitro porjavela. Sadež bo ostal svež, kar na koncu šteje. Če ste kupili bolj zelene banane, jih pomešajte med jabolka ali položite v bližino bolj zrele banane.

Kečap je lahko na toplem, tudi če je embalaža odprta. Ne bodite presenečeni; vsebuje namreč veliko kisa in konzervansov. Ne nazadnje, če ne verjamete nam, pomislite na vse tube kečapa, ki ste jih videli na mizah restavracij.