Predstavitvena informacija

Kaj storiti, če vas po teku boli stopalo

Tek je ne samo zelo priljubljen šport, temveč tudi zelo primeren način za vzdrževanje dobre telesne pripravljenosti in dobrega počutja.
Fotografija: Masaža bolečega stopala Foto: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Masaža bolečega stopala Foto: Getty Images/istockphoto

Z njim namreč zmanjšujemo stres, znižujemo krvni tlak in raven holesterola v krvi. Zato ni čudno, da več kot 10 odstotkov ljudi, starejših od 14 let, teče vsaj enkrat na teden. S tem pa niso povezani samo pozitivni učinki, velikokrat se pojavijo tudi težave z bolečino v mišicah in sklepih. Kar od 5 do 15 odstotkov vseh tekaških poškodb je poškodb stopala.

Kako se vse začne?
Najprej med tekom začutimo bolečino v stopalu, ki je velikokrat najizrazitejša pri odrivu sprednjega dela stopala od podlage. Čutimo jo kot zbadanje na spodnji notranji strani pete, ki se lahko širi po stopalnem loku proti prstom. Bolečina se pojavlja tudi zjutraj, ko vstanemo. Ko se razhodimo, pa mine in se znova pojavi po dolgotrajni stoji, hoji ali teku.

Kaj nas boli?
Narastišče plantarne fascije Foto: Artros
Narastišče plantarne fascije Foto: Artros



Vzrok bolečin je najpogosteje plantarni fasciitis. Pri tem gre za delno natrganje ali le mikroskopske preobremenitvene poškodbe v predelu tetive, ki poteka čez stopalni lok in se pripenja na petnico. Bolečina se običajno pojav v predelu narastišča tetive na petnico in je navadno najizrazitejša na njenem notranjem robu. Težave so tako rekoč identične tudi pri kostnem trnu v predelu petnice, ki nastane kot posledica kroničnega vnetja narastišča plantarne fascije.



Prva pomoč!
Masaža stopal Foto: Artros
Masaža stopal Foto: Artros
Na začetku si lahko te težave učinkovito zdravimo sami. Začasno je treba prekiniti tek ali pa obremenitve toliko zmanjšati, da ne povzročajo težav. Med težavami lahko tek zamenjano za kolesarjenje ali plavanje. Predel pete, na katerem se pojavlja bolečina, moramo hladiti z ledom 10–15 minut vsaj 2-krat na dan. Redno je treba izvajati vaje za raztezanje vezi in mišic stopal, vaje za njihovo krepitev (npr. pobiranje brisače s tal z nožnimi prsti) in masažo podplata z žogico ali drugim okroglim predmetom.


Kaj storiti, če bolečina ne poneha?
Če bolečina ne poneha v parih tednih, je smiselno opraviti diagnostične preiskave. Največkrat osebe s težavami sicer napotijo na rentgensko slikanje stopala, ki pa zgodnjih vnetnih sprememb ne zazna. Zato številni bolniki niso pravočasno napoteni na ustrezno fizikalno terapijo. Veliko bolj primerna preiskava je ultrazvočni pregled mehkih tkiv stopala, s katerim lahko hitro ugotovimo vzroke. Priporočljivo je tudi čim prej začeti individualno vodeno fizikalno terapijo v kombinaciji z aparaturnimi terapijami, kot sta terapija z visokoenergijskim laserjem (HIL) in tarčna radiofrekvenčna terapija (TRT), ki pospešita regeneracijo poškodovanega tkiva, pomirita vnetje ter zmanjšata bolečino in oteklino. 


 

Preberite še: