Predstavitvena informacija

Kako odpraviti bolečino v križu?       

Z bolečino v križu se vsaj enkrat v življenju sreča kar 80% ljudi. Najpogostejši vzrok za bolečino v križu so poškodbe mišic in obraba medvretenčnih ploščic ter malih sklepov hrbtenice.

Objavljeno
23. januar 2019 07.44
Posodobljeno
23. januar 2019 07.44
Prvi znak, ki vas usmeri na pregled v ortopedsko ambulanto, je bolečina, ki po 4-6 tednih kljub analgetiku ne mine. Foto: Getty Images/istockphoto
P. I.
P. I.

Najprej si pomagajte sami!


V medicinskem centru Artros ob pojavu bolečin v križu svetujemo fizioterapevtsko obravnavo s protibolečinsko terapijo, ki obsega uporabo visoko energijskega laserja (HIL) in radiofrekvenčne terapije (TRT). Ob tem je potreben počitek in analgetiki, ki jih lahko dobite v lekarni. Po umiritvi bolečin pod vodstvom strokovnega fizioterapevta pričnemo z vadbo za hrbtenične in trebušne mišice ter z vajami za izboljšanje drže. Naučimo vas preventivnih vaj in izogibanja preobremenjevanju hrbtenice, kar zmanjša verjetnost ponavljanja napadov bolečin.

Ohranite zdravo hrbtenico s 4-urnim tečajem pod vodstvom izkušenega fizioterapevta iz fizioterapije Artros Reha.

Naročite se na tečaj Ohranimo zdravo hrbtenico.
 

Kdaj k zdravniku?


image
Najuporabnejše je magnetno resonančno slikanje (MRI). Foto: Artros
Prvi znak, ki vas usmeri na pregled v ortopedsko ambulanto, je bolečina, ki po 4-6 tednih kljub analgetiku ne mine. Poleg temeljitega kliničnega pregleda vas bo specialist napotil na ustrezno diagnostično slikanje. Najuporabnejše je magnetno resonančno slikanje (MRI) s katerim si prikažemo nivoje, ki so obrabljeni, stopnjo obrabe kot tudi možnost prisotnosti zdrsa medvretenčne ploščice. Preiskava zadostuje za oceno okvar kot tudi presojo potrebe po operativnem posegu. V kolikor se pojavi oslabljena moč mišic nog, motnje odvajanja vode ali blata ter zmanjšan občutek dotika na nogah, je potrebno takoj obiskati ortopeda ali nevrokirurga.
 

Diagnoza: operacija.

 
Samo okrog 1% bolnikov z bolečino v križu potrebuje operativno zdravljenje. Andrej Lahajner, dr. med., specialist ortopedske kirurgije iz medicinskega centra Artros pojasni, da je operacija najpogosteje potrebna zaradi zdrsa medvretenčne ploščice (diskus hernije) ob prisotnosti značilne ishialgične bolečine (t.i. išias) in sočasnem pojavu slabše mišične moči v spodnjih okončinah.

image
Samo okrog 1% bolnikov z bolečino v križu potrebuje operativno zdravljenje. Foto: Artros

 

Po operaciji še isti dan domov


V medicinskem centru Artros uporabljamo najsodobnejšo mikrokirurško tehniko operacije diskus hernije z minimalno invazivnim pristopom, kar pomeni majhen rez kože, natančno hemostazo (ustavljanje manjših krvavitev v predelu operativne rane) in nadzor lokacije operacije z RTG-ojačevalcem. Operacija se izvaja tudi s pomočjo mikroskopa, ki omogoča večjo natančnost izvedbe operativnega posega.
Nekaj ur po operaciji  pacient lahko že vstane in hodi na krajše razdalje. V prvih dneh po operaciji priporočamo počitek, nekaj dni kasneje pa že hojo v naravi ob pomoči pohodnih palic. Od dva do tri mesece po operaciji svetujemo zmerne obremenitve in vrnitev na delovno mesto, ki ne zahteva težjih fizičnih obremenitev. Težje fizične obremenitve dovolimo po približno štirih do šestih mesecih po operaciji.

V medicinskem centru Artros izvajamo najsodobnejše oblike zdravljenja težav s hrbtenico.

Naročite se na samoplačniški pregled in posvet pri specialistu.