Predstavitvena informacija

Kako si povrniti energijo

Hiter tempo življenja je poln stresa, drvenja; razpeti smo med službo, družino, vsakdanje obveznosti. Pri tem pogosto pozabimo nase.
Fotografija: Foto: Thinkstock
Odpri galerijo
Foto: Thinkstock

 

S čim lahko osvežite svojo življenjsko energijo?

 
Globoko zadihajte
Dihanje je samodejen proces, zato se morda zdi samoumevno. Nekateri ga delijo na dobro in slabo. Res je, da večino časa, še posebej pa, ko smo pod stresom, dihamo plitko. Da iz telesa izločimo škodljive snovi in mu omogočimo pravšnji dotok kisika, ki nas sprosti in poživi, vadimo počasno in globoko dihanje s trebušno prepono (vdih skozi nos, izdih skozi usta). Zavestno tako dihajmo nekajkrat na dan in ga kadar koli uporabimo kot učinkovito orodje proti utrujenosti in skrbem.

Počasno in globoko dihanje s prepono sprošča in poživlja. Foto: Thinkstock
Počasno in globoko dihanje s prepono sprošča in poživlja. Foto: Thinkstock

 
Redno se gibajte
Kadar smo izčrpani, je zadnja stvar, ki se nam je ljubi lotiti, telovadba. Paradoksalno pa je, da nam prav ta povrne energijo. Sprehod, tek, ples, plavanje … Sprememba v počutju je vidna že po dobre pol ure aerobne vadbe. Po njej ne pozabite na raztezalne vaje in regeneracijo v obliki zdravega prigrizka.



Dovolj pijte
Voda je vir življenja, pravijo, saj usmerja in uravnava vsako funkcijo telesa (temperatura, prečiščevanje, oskrbovanje organov s hranili …). Ker jo sproti izgubljamo z dihanjem in potenjem, jo moramo stalno nadomeščati; spili naj bi je od dva do tri litre na dan. Tekočino potrebujemo bolj kot hrano; saj veste, ko mislite, da ste lačni, najprej spijte kozarec vode – morda ugotovite, da ste pravzaprav žejni. Poleg vode lahko za hidratacijo poskrbite tudi z naravnimi sokovi in nesladkanimi pijačami.



Dobro jejte
Natrpani urniki nam ne dopuščajo veliko časa za pripravo kakovostnih obrokov, zato posegamo po nezdravih in hitro pripravljenih prigrizkih, zaradi katerih smo le še bolj utrujeni. Posezite raje po polnovrednih živilih, sadju, zelenjavi, oreščkih in beljakovinah; hranilnih snoveh, ki nasitijo in telo napolnijo z energijo.

Polnovredni obroki so nasitni in nas napolnijo z energijo. Foto: Thinkstock
Polnovredni obroki so nasitni in nas napolnijo z energijo. Foto: Thinkstock

 
Spočijte si
Utrujenost se pogosto vleče ne le zaradi preobremenjenosti, temveč tudi zaradi pomanjkanja spanca in sprostitvenega počitka. Priporočljivo je spati med sedem in osem ur na dan, kaki dve uri pred tem pa odložiti elektronske naprave. Dovolite si polenariti čez dan in si vzeti čas za tisto, kar vas veseli, pred spancem pa se umirite z meditacijo.



Funkcionalni napitki REfresh so na voljo na prodajnih mestih Petrol: bencinski servisi, okrepčevalnice Fresh, trgovine HopIN v središčih večjih slovenskih mest.

Osvežite energijo življenja z napitki REfresh. Foto: Petrol
Osvežite energijo življenja z napitki REfresh. Foto: Petrol