Predstavitvena informacija

Korak za korakom do velikih sprememb

Gibanje in uravnotežena prehrana sta temelja zdravega življenjskega sloga.
Fotografija: Spar ponuja izdelke z manj sladkorja in soli. FOTO: Spar
Odpri galerijo
Spar ponuja izdelke z manj sladkorja in soli. FOTO: Spar

Nekateri se lažje držijo uravnotežene prehrane, malo težje pa urnika za gibanje, medtem ko je pri drugih ravno obratno. Ne glede na to, v katero skupino spadate, že dejstvo, da svoj trud vlagate v ohranjanje zdravega življenjskega sloga, dokazuje, da ste na dobri poti. 

Na kakovost prehrane močno vpliva količina sladkorja in soli. Statistika kaže, da Slovenci z obema pretiravamo. Odrasli naj bi na dan zaužili skoraj 80 % več soli od količine, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. Namesto dnevno priporočenih 5 g v povprečju zaužijemo kar 12 g soli na dan. 

Podobno je s sladkorjem. Mladostniki povprečno zaužijejo kar 185 g sladkorja na dan, kar je skoraj osemkrat več od priporočene dnevne količine. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi ga namreč zaužili le do 25 g ali 5 kock na dan. 


 

Količino zmanjšujte postopoma

Sol in sladkor sta živili, ki zelo vplivata na okus jedi, zato njuno odsotnost hitro opazite. Če želite spremeniti količino, ki jo dnevno zaužijete, ni treba ukrepati drastično, ampak je najbolje, da zmanjševanje začnete postopoma. Tako boste ukanili svoje telo, ki spremembe v okusu sploh ne bo zaznalo. Če boste to pravilo upoštevali pri vseh obrokih, boste količino zaužite soli in sladkorja kar hitro zmanjšali. 

FOTO: Spar
FOTO: Spar




FOTO: Spar
FOTO: Spar

Izbirajte izdelke s spremenjeno vsebnostjo sladkorja in soli

Velik delež soli zaužijemo z enim od osnovnih živil – s kruhom. V Sparu so se zato zmanjševanja vsebnosti soli lotili v lastni pekarni. Danes lahko v ponudbi Pekarne SPAR najdete več vrst kruha in pekovskih izdelkov z manj soli*:

•    ječmenov hlebček s 40 % manj soli*
•    tatarski hlebček s 30 % manj soli*
•    kruh z drožmi s 30 % manj soli*
•    pecivo Kalčko s 25 % manj soli*

*V primerjavi z običajnimi vrstami kruha in pekovskih izdelkov Pekarne SPAR.

Oglejte si celoten seznam izdelkov z zmanjšano vsebnostjo sladkorja in zmanjšano vsebnostjo soli.