Odnosi: Naj ženi razkrijem razuzdano preteklost?

Objavljamo pismo bralca, ki je srečal znanko iz razuzdanih časov in ga je strah, da bi ga želja po seksu spet zasvojila.
Objavljeno
09. oktober 2017 17.57
Milena Miklavčič
Milena Miklavčič

Pismo bralca: V študentskih letih smo se našli trije, ki smo drug drugega spodbujali in živeli na veliki nogi: toliko, kot smo mi prežurirali, uživali, menjali ženske in še in še, ni nihče. Prijatelja sta znala odnehati, jaz nisem. Čas do diplome sem krepko podaljšal, v lastno škodo. Ni bila več kriva le uživancija, pridružile so se tudi nedovoljene substance. Šele smrt enega od bližnjih me je čez noč streznila. Diplomiral sem pri tridesetih, srečal krasno dekle, se poročil, imava dva čudovita otroka. Spomini na temačno preteklost, o kateri se z ženo nisem nikoli pogovarjal, bi počasi izginili tudi iz moje glave, če nas ne bi obiskale ženine sodelavke, med katerimi je bila ena, s katero me povezuje marsikaj, o čemer ne bi rad govoril. Ko sem jo zagledal, sem se spomnil stvari, ki bi jih strašno rad pozabil. Med različnimi prikritimi namigovanji, ki sva jih razumela le midva, mi je ves čas dajala vedeti, da bi jo mikalo, da kaj od tega, kar je bilo, okusiva še enkrat. Od takrat je minilo nekaj mesecev, spet sem sicer v koži, ki jo imam rad, strah, da me želja po seksu (in še čem) spet zasvoji, pa verjetno (?) ostaja. Na vas sem se obrnil, ker se mi včasih zdite kot stroga stara mama, ki vnuku, če jo »naprosi«, z veseljem navije ušesa. Morda potrebujem prav to? Albin

Milena svetuje: Dragi Albin, no, lepa reč, da me nekdo vidi takšno, kot me vidite vi! Ne bom zanikala, da ta želja, ki ste mi jo pripisali, sem in tja ne obstaja! A bolj kot to si želim, da bi v medsebojne odnose, ki so marsikdaj in marsikje na psu, spet vnesli pogovore in še enkrat pogovore, zaupanje, sočutje, razumevanje, iskrenost … Če tega ni, tudi navijanje ušes ne pomaga!

Vaša življenjska zgodba je res mičkeno nenavadna, a v njej ni nič takšnega, česar se ne bi dalo preživeti. S podobnim tempom, morda ne ravno tako šokantnim, so veslali proti zrelostni prelomnici tudi predhodniki. Celo ženske so si znale privoščiti marsikaj, o čemer niso govorile na glas. Nekatere so se med študijem prodajale, pa jim je potem vseeno uspelo, da so potegnile črto in si rekle: »Ne grem se več!« Mislite, da je bilo z barvitimi izkušnjami prizaneseno babicam in prababicam, če ostajam pri ženskem spolu? Tudi v njihovem spominu se skriva marsikaj, kar jim ni v čast, pa so grde reči znale vreči čez ramo. Spominjam se nekaterih fantov, ki so si tudi v mojih mladih letih upali ... in to zelo veliko! Pa jih poglej danes, pri šestdesetih in še malo! Za marsikoga bi njihovi bližnji dali tudi roko v ogenj, da ni bil nikoli falot! Spominjam se zgodbe nekega gostilničarja, ki ga že dolgo ni več med živimi: ko je umrl, je prišlo na pogreb dvanajst nezakonskih otrok, ki so bili posejani vse križem po nekdanji Kranjski. Kakšna je razlika med vašimi in njegovimi »podvigi«? V bistvu se skriva v drobni škatlici kontracepcijskih tablet: nekoč je niso poznali! Tudi vaša klapa bi ostala praznih rok, če ne bi bilo na trgu čez glavo dovolj ponudbe in povpraševanja.

Hočem vam reči, da niste kakšna posebna perla: že od pamtiveka so obstajali takšni, ki so na tem, zelo intimnem področju zahtevali in tudi dobili veliko več kot ostalo »povprečje«.

Vseeno priznam: sem in tja ste me spravili v zadrego. To, kar ste počeli in kar imate na vesti, je morda res vaša intimna različica 50 odtenkov sive, a vas vseeno vprašam: je koga pobralo, ko je to knjigo prebral? Ni. Če bi bila na vašem mestu, bi spoštovane dogodivščine z enim zamahom roke pospravila s piedestala in jim ne bi več namenjala čisto nobene pozornosti!

Še eno možnost vam ponujam: zgodbe iz najbolj norih let zapišite z vsemi podrobnostmi vred! Pa ne zato, da se boste tam pri stotih nad njimi naslajali, temveč zato, da jih boste ponudili v branje otrokom, če jih bo, bognedaj, zamikalo hoditi po vaših stopinjah. Vaši spomini jih bodo definitivno prizemljili, in če se jim bo še ob pravem času obrnil želodec, se bo iz slabega rodilo nekaj dobrega.

Lepo pa bi vas prosila, da si z ženo vzameta čas za temeljit pogovor. Težko verjamem, da o vaši preteklosti nič ne ve. Okolje, kjer živite, ni prostrano kot Amerika. Verjetno so ji že kdaj prišle na ušesa čveke? Morda pa je pametna ženska in jih je z zamahom roke odgnala kot sitne muhe.

Zakaj bi bili na trnih in zakaj bi se vaše sive celice ukvarjale s problemi, ki jih v bistvu ni? Res, vzemita si čas, ko bosta sama doma, in se pogovorita. Odkrijte ji svoje srce z vsemi umazanimi in izprijenimi podrobnostmi vred. Ali pa ji pokažite pismo, ki ste ga napisali meni. Tudi to bo zadoščalo. Niti v najbolj drznih sanjah pa se ne tolažite, da bo gospa, ki je bila v vaših »zgodovinskih« orgijah soudeležena, držala jezik za zobmi. Ne bo! Ženske – vsaj v povprečju – niso znane po tem, da bi molčale v nedogled! Zlasti ne takrat, ko se lahko z otresanjem jezika nadejajo kakšnih koristi.

Raje si ne predstavljam, kaj bi se zgodilo, če bi se z vašo ženo zapletli v kakšen bližnji babji čvek! To bi lahko v družini, ki jo imate najraje na svetu, povzročilo veliko gorja.

Ko imamo otroke, pridejo trenutki, ko moramo misliti predvsem nanje. Četudi vam bo kdo namignil, da se motim, mu ne verjemite. Otroka sta še majhna, z ženo ju morata vzgajati in jima položiti v srce tudi različne vrednote. Drži? Tudi zato na dveh stolih ne morete sedeti! Ne da se sanjariti o svingerskih zabavah, sočasno pa potomcem pridigati o morali.

Bodite izjemno srečni, da vam je uspelo, da ste danes to, kar ste. Sreče se oklenite z obema rokama in je ne izpustite iz rok. Žena vam bo, če je srčna in pametna, kot trdite, da je, mladostne vragolije odpustila. Skupaj, v dobrem in slabem, bosta še veliko močnejša! Zapomnite si to!

***

V Nedelovi svetovalnici se lahko bralci povsem anonimno posvetujete s pisateljico, novinarko in blogerko Mileno Miklavčič - o vseh tegobah in dilemah, ki zadevajo poklicne, družinske, partnerske, prijateljske in ne nazadnje spolne odnose. Vprašajte jo vse, kar bi vprašali najboljšega prijatelja, pa vam je morda nerodno, ali tisto, o čemer lahko spregovorite le pri ugasnjeni luči. Svetovalka bo za odgovori brskala v bogatem naboru svojih življenjskih izkušenj.

Vprašanja za Mileno ali kratek komentar na njene odgovore pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (zadeva Milena svetuje)