Naša akcija in super reakcija

S poslovno konferenco smo sklenili projekt naše medijske hiše Zdravje 2019.

Objavljeno
08. oktober 2019 11.10
Posodobljeno
08. oktober 2019 11.10
Na zdravje! FOTO: Voranc Vogel
Naslovljena je bila Sodobni pristopi in priložnosti za aktivacijo, z nji pa smo v ljubljanski Kristalni palači sklenili večmesečni projekt Zdravje 2019, v katerem smo ob torkih v časopisu Delo in vsak mesec v prilogi Super 50 ter na spletnih straneh izpostavljali aktualne smernice s področja zdravja in preventive.

Zdravje, temelj kakovostnega življenja in ena najpomembnejših, kar naša najpomembnejša vrednota, smo na Delovih torkovih straneh vsebinsko secirali ob prevpraševanju izzivov zaradi demografskih sprememb, digitalizacije, ki spreminja naravo diagnostike in dostopnosti do zdravstvenih storitev.

image
Da je bolje pravočasno preprečiti kot prepozno zdraviti, je med drugim izpostavil dr. Marko Bitenc, torakalni kirurg in vodja Zdravstvenega zavoda Zdravje v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel


Poudarili smo, kar se zdi samoumevno, pomembnost zdravega življenjskega sloga pa dejstvo, da postajamo vse bolj sedeča družba, in narava vsakodnevnega sedenja v službi in poležavanja doma vodi v podaljšano ležanje – bolezni.

Soočili smo se z vprašanjem diskriminacije starejših (generacij), z dolgotrajno oskrbo, sledeč ritmu možganov smo se podrobno lotili vprašanja dementnih starostnikov, opozorili na pomen zdrave prehrane, v pozitivnem pomenu izpostavili sredozemsko.

Kako jesti zdravo in hkrati ostati gurman, na to vprašanje bi si moral enoznačno znati odgovoriti prav vsakdo med nami. Specificirali smo področje bio-eko prehrane pa prehrane po telesni vadbi, za katero je bil ugotovljen najboljši recept, da je treba po naporu uživati vsega po malem. Brez soli gotovo ni bilo besedilo o pasteh soli v prehrani.

image
Prof. dr. sc. Stjepan Orešković, predsednik Centra za raziskovanje najboljših zdravstvenih praks in direktor Kolaborativnega centra WHO za strateške informacije, v pogovoru z glavnim direktorjem Dela Andrejem Krenom. FOTO: Voranc Vogel


Odločne korake zahteva problematika oskrbe starejših na domu. Preskočili nismo niti vprašanja črnega trga pomoči na domu.
Pogovarjali so se z Janezom Kranjcem, vodjem Prve osebne zavarovalnice. Pa zajeli široko polje farmacije, kako je z novimi zdravili, kako je z obvladovanjem stroškov. Približali smo vam razvoj najnovejših generičnih zdravil, pa vijugali med zdravimi in nezdravimi maščobami. Eno številko smo namenili vitaminom in mineralom, jasno pa je, da tako rekoč ni zdravila za eno temeljnih tegob današnjih (ne samo) starostnikov, to je osamljenost.

Tudi razvoj paliativne oskrbe, oskrbe ljudi z neozdravljivimi boleznimi, ne poteka brez spotikov. Tako medicina kot farmacija se ubadata z morjem preštevilnih, količinsko neobvladljivih podatkov. Slednjo problematiko smo navezali na temo umetne inteligence v zdravstvu.

image
Med predavatelji je bil tudi profesor George Crooks, direktor škotskega nacionalnega inovacijskega središča za digitalizacijo zdravstva in zdravstvene oskrbe. FOTO: Voranc Vogel


Vse bolj naj bi v ospredje stopala ozaveščenost o pomenu zdrave prehrane na delovnem mestu. In ob izteku akcije smo v Delu bralstvo seznanili, da pametni vodstveni organi v podjetjih ne vlagajo le v stroje, ampak tudi v ljudi, rastlo naj bi zavedanje, da je človeški kapital vrednejši in, kar se posla tiče, pomembnejši od finančnega. Še glede financ. Nikakor nismo mogli mimo vprašanja pokojnin.

image
Tudi Spar je ponudnik zdrave hrane. FOTO: Voranc Vogel


Delovi vsakotedenski prispevki so bili pospremljeni z mesečnimi v prilogi, ki jo držite v rokah, Super 50. Ob pogovoru z dr. Markom Bitencem, vodjem Zdravstvenega zavoda zdravje v Ljubljani, smo razpredali o tem, da zdrav življenjski slog, v otroštvu in mladosti sistematični pregledi v sklopu šolskega sistema, v odraslosti pa priporočeni preventivni pregledi in udeleževanje v presejalnih programih veliko pripomorejo k preprečevanju bolezni ali k njihovemu zgodnjemu odkrivanju, s čimer se poveča uspešnost zdravljenja.

In oskrbovana stanovanja, to je dobra rešitev za starejše, ki nočejo v domove, hkrati pa zaradi arhitekturnih ovir, oddaljenosti od infrastrukture, zdravnika, trgovine, banke, pošte in potrebe po občasni pomoči doma ne morejo več bivati sami.

image
Udeleženci so z zanimanjem polsušali predavanja. FOTO: Voranc Vogel


Dr. Bojan Knap, zdravnik in športnik, nam je teoretično in s praktičnim, lastnim zgledom dokazal, da je eno temeljnih zdravil za človekovo telo in duha sila preprosto, telesna vadba.

Kako jesti zdravo in hkrati ostati gurman, na to vprašanje bi si moral enoznačno znati odgovoriti prav vsakdo med nami.


Milan Kuster, direktor podjetja Lunos, pa nam je strokovno razložil, da je dober prezračevalni sistem v bivališču tisti, ki ga ne vidimo, ne slišimo, ne vemo, da ga imamo, saj ne povzroča niti sapice prepiha, rezultat nadzorovanega prezračevanja pa so izboljšana mikroklima in zdravi prostori brez čezmerne vlage, slabih vonjav in plesni, kar vse bistveno pripomore k dobremu počutju stanovalcev.

Kot so k dobremu počutju pobudnikov zgodbe o Zdravju 2019 pripomogli tako govorniki s strokovnimi govori, predavanji kot udeleženci, ki so zaznali pomembnost ideje Delove medijske hiše. Na zdravje še naprej!