Nasvet zdravnika: Čelado na glavo!

Na ljubljanskem UKC obravnavanih že 188 poškodb pri vožnji s skirojem; med njimi vse več težjih.

Objavljeno
02. avgust 2019 10.00
Posodobljeno
02. avgust 2019 13.53
»Če pri navadnem skiroju stopite z njega, se ne zgodi nič. Če pa to storite pri hitrosti 25 kilometrov na uro, se bodo stopala ustavila, inercija pa bo šla naprej.« FOTO: Jure Eržen/Delo
Ljubljana – Nova prevozna sredstva vselej v ospredje pridejo s svojimi privlačnimi platmi, a čas pokaže tudi kakšno njihovo slabšo lastnost. Z električnim skirojem se zgodi tudi padec, ki ga spremljajo neljube poškodbe, zato naj uporabniki vozijo s čelado.Kot nam je povedal Uroš Tominc, namestnik vodje urgentnega kirurškega bloka v UKC Ljubljana, je bilo letos do konca julija 188 poškodb pri vožnji s skirojem, kar je za približno 30 več kot v istem obdobju lani, v petih letih pa se je število skoraj potrojilo. Za primerjavo, število poškodb kolesarjev ostaja zadnja leta konstantno. »Pri nas v statistiki ne ločujemo poškodb z navadnim ali električnim skirojem, vendar pri vsakdanjem delu opažamo, da je v zadnjem času več težjih poškodb (zlomi goleni, zgornjih okončin, tudi poškodbe glave), ki se lahko zgodijo zaradi večje hitrosti. Večina poškodb je še vedno lažjih (udarnine, praske), med njimi pa so tudi hujši primeri, kot je zdrobljena golen ali resnejša poškodba glave. Tega pač ne bi pričakovali, če bi se peljali z navadnim skirojem,« pravi sogovornik.

Pri električnem skiroju je hitrost večja kot pri navadnem, kolesa pa so majhna in bolj občutljiva na slabe podlage, neravnine, robove pločnikov, kocke ... kolo je z neprimerno večjimi kolesi na neravninah le bolj stabilno, pojasnjuje. Morda se glede električnega skiroja ob njegovi ugodnih plateh – da se ne njem ne spotiš, da se lahko pelješ v obleki – še nismo zavedli, da ima tudi kakšno slabo lastnost.

»Če pri navadnem skiroju stopite z njega, se ne zgodi nič. Če pa to storite pri hitrosti 25 kilometrov na uro, se bodo stopala ustavila, inercija pa bo šla naprej,« pravi Uroš Tominc. »Predvsem bi rad poudaril, da skoraj nikogar na električnem skiroju nisem videl s čelado, opozarja in poziva k njeni uporabi. »Veliko kolesarjev že nosi čelade, je pa res, da smo za to potrebovali kar nekaj časa. Tudi na kolesu včasih nihče ni nosil čelade,« še pravi.