Očesni kirurg Vladimir Pfeifer prejel nagrado za strokovni film

Nagrada ameriškega združenja za kataraktno in refraktivno kirurgijo ASCRS.

Objavljeno
14. junij 2019 09.35
Posodobljeno
14. junij 2019 13.48
Oftalmolog Vladimir Pfeifer (levo), prejemnik nagrade za strokovni film. Foto: osebni arhiv
Na kongresu ameriškega združenja za kataraktno in refraktivno kirurgijo ASCRS v San Diegu je dr. Vladimir Pfeifer prejel prvo nagrado za film o inovativni minimalno invazivni operativni tehniki implantacije umetne šarenice in umetne leče, ki jo je prikazal na filmskem festivalu v sklopu kongresa. Prvo takšno operacijo na svetu je izvedel na očesni kliniki ljubljanskega kliničnega centa. Do zdaj je opravil dve, obe sta bili uspešni, pacienta pa sta zadovoljna.Operativno tehniko vstavitve umetne šarenice dr. Pfeifer uporablja in razvija zadnjih šest let. Tehniko intraskleralne fiksacije umetne očesne leče pa razvija zadnja tri leta. S kombinacijo obeh operativnih tehnik mu je uspelo razviti nov minimalno invazivni operativni postopek za zdravljenje pacientov s tovrstnimi težavami.

 

Gospod Pfeifer, komu bo vaš film koristil?


Predvsem stroki, kirurgom, ki bodo želeli opraviti omenjeni poseg in z njim pomagati ljudem, ki potrebujejo novo lečo in šarenico. Torej na koncu najbolj bolnikom.


Ali vaše delo vedno spremlja snemalna naprava?


Operacije snemamo, da jih lahko vedno pogledamo in da imamo v primeru, ko kaj ni bilo v redu, dokaz o dogajanju. V oftalmologiji se da vse posneti in se tudi vse vidi. Vsakemu lahko pokažemo, kaj smo mu naredili, kar pri operaciji abdomna, na primer, seveda ni mogoče, saj se skozi kožo nič ne vidi. Tukaj smo v prednosti.

Med najnovejše posege v oftalmologiji spadata intraskleralna fiksacija znotrajočesne leče in implantacija umetne šarenice. Brez te se ljudje rodijo ali pa jo izgubijo v nesreči. Zanje je to velik težava, saj jih močna svetloba nepopisno moti. Vse se jim blešči, oči se solzijo. K sreči je šel napredek v smeri, da je na voljo umetna šarenica.

Intraskleralna fiksacija leče in implantacija umetne šarenice sta zdaj združeni v enem posegu, ki se opravi minimalno invazivno, torej ni treba narediti šivov. Naredimo le dve 0,25 milimetra veliki odprtini in eno 3,5-milimetrsko. Torej res minimalen rez za tako operacijo in na koncu brez šivov.


Kaj osebno vam pomeni nagrada za strokovni film?


Je še ena potrditev, da delamo prav, da prav razmišljamo in počnemo stvari, ki prinesejo izboljšanje našim pacientom in boljšo kvaliteto življenja. Dokazuje, da je slovenska oftalmologija v svetovnem vrhu in enakopravno sodeluje pri odkrivanju in razvoju novih oblik zdravljenja. To kaže, da je očesna klinika na UKC Ljubljana vrhunska ustanova v svetovnem merilu.

image
Oko po poškodbi. Foto: Vladimir Pfeifer

image
Umetna šarenica in leča, pripravljeni za vsaditev v oko. Foto: Vladimir Pfeifer

image
Intraoperativni posnetek očesa pred vstavitvijo umetne šarenice in znotrajočesne leče z minimalno invazivno transkonjunktivalno tehniko brez šivanja in po posegu. Foto: Vladimir Pfeifer

image
Intraoperativni posnetek očesa pred vstavitvijo umetne šarenice in znotrajočesne leče z minimalno invazivno transkonjunktivalno tehniko brez šivanja in po posegu. Foto: Vladimir Pfeifer

image
Oko po operaciji. Foto: Vladimir Pfeifer
Povezane vsebine