Odnosi: Po desetletju obljub me je zamenjal za novo ljubico

Objavljamo pismo bralke, ki si je kljub resni zvezi našla ljubimca, za katerega je verjela, da je njena nova ljubezen, a se je motila.
Objavljeno
16. oktober 2017 16.44
Milena Miklavčič
Milena Miklavčič

Pismo bralke: S fantom sva se spoznala med študijem. Po diplomi na višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem se je odločil, da odide na izpopolnjevanje v tujino. Podprla sem ga, saj sem se zavedala, da sva lahko uspešna le, če si nabereva znanje in izkušnje. Žal pa nisem računala, da bo osamljenost tako zelo težko prenašati. Na novoletni zabavi sem spoznala moškega, ki je bil tam sicer z ženo, a je nenehno iskal priložnosti, da se je smukal tudi okoli mene. Po praznikih me je poiskal in – začelo se je. Imela sem sicer slabo vest, a sem se »tolažila«, da del krivde nosi tudi fant, kaj pa me je v tem čustvenem času pustil samo. Po drugi strani mi je ustrezalo, da je bil gospod poročen, saj sem nekako računala, da se bova takrat, ko se fant vrne domov, razšla brez večjih težav. Žal ni bilo tako. Kljub starostni razliki sem se zaljubila vanj, fanta pa pustila na cedilu. Ko sem mu povedala, ni bilo lepo. Nova zveza je trajala in trajala, vedno pogosteje je govoril o ločitvi. Bila sem presrečna, saj si življenja brez njega nisem več predstavljala. Po desetih letih je sledila mučna in zelo boleča streznitev: izvedela sem, da se je vmes, ne da bi mi to povedal, že ločil in se začel srečevati z drugo. Ker sva se zaradi narave mojega in tudi njegovega dela srečevala enkrat ali dvakrat na teden, te »zamenjave« nisem niti opazila. Pred dnevi mi je po e-pošti sporočil, da končuje najino zvezo. Še zmeraj sem v šoku in ne vem, kaj naj naredim. Pandora

Milena svetuje: Življenje se je res poigralo z vami. Zavedam se, da vas ta trenutek srce zelo močno boli, vendar nekako se mi zdi, da ste si vse neprespane noči, solze in stiske sami nakopali na glavo. Pa ne, da se mi ne bi mičkeno zasmilili, to ne, a če bi bila vaša stara mama, bi vas verjetno vprašala, kje, za božjo voljo, ste imeli pamet, da ste si tako zakomplicirali življenje. A kar je, je. Čaka naju težka naloga, da v vsem slabem, kar se vam je zgodilo, najdeva kaj dobrega, kar bo lahko odskočna deska za naprej. Tega, da ste bili enkrat (?) nezvesti tudi ljubimcu, v nadaljevanju ne bom več omenjala, čeprav ta podatek pove marsikaj o vaši »nori zaljubljenosti«.

Pa začniva preštevati »ljubezenske fižolčke« od začetka. Trdite, da sta si bila s fantom usojena in da vam je bilo pred njegovim odhodom v tujino kristalno jasno, da ga boste čakali. Kakor hitro je bil stran od oči, je srce pozabilo, kaj je obljubljalo. Ste se v preteklosti kdaj vprašali, kako trdna so lahko vaša čustva? Nič niste omenili, kako ste se počutili, ko ste ga prevarali komaj tri mesece po odhodu? Vam je sprva godilo, ker se je pomemben gospod v precej nevarnih okoliščinah smukal okoli vas, glede na to, da je v dvorani sedela njegova žena, ki bi ga lahko vsak trenutek zalotila s prsti v marmeladi?

Imam občutek, da je bil dotični tiste sorte fičfirič, za katerega bi bilo – vsaj po vaših izkušnjah sodeč – težko dati roko v ogenj, kajne? Nerazumljivo mi je, kako se je lahko ločil, si našel drugo in se z njo malodane poročil, ne da bi vi to opazili? Ste bili slepi in gluhi ali pa je bil ta gospod prebrisan star maček? Niste bili, kajne, ne prva ne zadnja žrtev, s katero se je poigral?

Kot kaže, vas je imel vsa leta za »sveže zapečeno mlado gosko«, za zakon pa si je raje postregel z mnogo starejšo, takšno, ki nese zlata jajca. Tudi prav. Njegova volja, njegova izbira.

Kaj boste zdaj, ko ste ledik in frej, počeli vi? To je pravo vprašanje! Upam, da vam ne pade na pamet, da bi se že jutri obesili na prvega, ki bo šel mimo! Pustite jih še malo pri miru! Iz vsega srca vam želim, da bi se vzeli v roke in začeli pometati in pospravljati po svoji glavi. Za začetek si odgovorite na nekaj splošnih vprašanj: kaj mi pomeni ljubezen, čustva, odnos z moškim, koliko sem pripravljena dajati v ta odnos, koliko žrtvovati, se čemu odpovedati. Ali lahko ostanem moškemu v takšni zvezi zvesta v vsem, kar prinaša dobro in slabo?

Ne nazadnje: kje najti ustrez­nega moškega, ki me bo imel rad, takšno, malo frfrasto, kot sem? To bo eno težjih vprašanj, zlasti še, ker je rezultat odvisen tudi od precej sreče.

Zanimivo bi bilo slišati vaš odgovor na vprašanje, kako si predstav­ljate prihodnost. V zakonski zvezi, na koruzi, kot vesela mamica ali pa le neobvezno, dvakrat na teden?

Za to, slednje, boste kandidata našli mimogrede. Starega, mladega, bogatega, revnega, pametnega ali malo manj pametnega. Dovolj jih je, ki bi si poželeli ljubice, ki jih ne bi skoraj nič spraševala, le bila bi jim na voljo, ko bi se jim tisto dvignilo.

Malo težje bo najti takšnega, ki bi ga vam, glede na to, da niste več rosno mladi, privoščila. To pa je moški, ki je že zrel, odgovoren, ki si želi družine, ki sanja o otrocih, hkrati pa išče prijetno, zabavno, živahno žensko, ki bi mu stala ob strani.

Če se bo vaše srce odločilo za tega drugega, bo naloga naporna, saj boste morali spremeniti tudi sebe, a ne toliko tisto, kar je vidno, kot svoj odnos do moškega spola.

Ni sicer v moji pristojnosti, a kljub temu vam svetujem, da si – preden greste v akcijo – res malo odpočijete. Če bo le mogoče, zamen­jajte okolje, kjer ste moške iskali do zdaj. Takšni vam, kot kaže, niso pisani na kožo.

Držim pesti, da boste, ko boste pripravljeni, imeli srečo in našli fanta, za katerega boste na prvem mestu, predvsem pa edini! Oprimite se ga z obema rokama in naredite vse, da bo vajin odnos tudi po vaši zaslugi tak, kot mora biti.

Vsak človek je sam svoje sreče kovač in te besede veljajo tudi za vas!

***

V Nedelovi svetovalnici se lahko bralci povsem anonimno posvetujete s pisateljico, novinarko in blogerko Mileno Miklavčič - o vseh tegobah in dilemah, ki zadevajo poklicne, družinske, partnerske, prijateljske in ne nazadnje spolne odnose. Vprašajte jo vse, kar bi vprašali najboljšega prijatelja, pa vam je morda nerodno, ali tisto, o čemer lahko spregovorite le pri ugasnjeni luči. Svetovalka bo za odgovori brskala v bogatem naboru svojih življenjskih izkušenj.

Vprašanja za Mileno ali kratek komentar na njene odgovore pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (zadeva Milena svetuje)