Onesnažen zrak povečuje tveganje za splav

Raziskovalci so ugotovili, da je še posebej škodljiv nosečnicam dušikov dioksid.

Objavljeno
12. januar 2019 11.30
Posodobljeno
12. januar 2019 12.52
Raziskovalci so zaključili, da povišani nivoji dušikovega dioksida povečajo tveganje za splav za 16 odstotkov. FOTO: Reuters
S. S.
S. S.
Onesnažen zrak nosečnicam škoduje podobno kot kajenje in povečuje tveganje za spontani splav, ugotavlja študija univerze v Utahu, objavljene v reviji Fertility and Sterility. Že do zdaj je znano, da onesnažen zrak negativno vpliva na plod, saj so že ugotovili povezavo s prezgodnjimi rojstvi in nizko težo otrok pri rojstvu. Nedavno so onesnaževala našli tudi v posteljicah nosečnic, navaja Guardian.

Že do zdaj se je več študij osredotočalo na ugotavljanje vplivov umazanega zraka na tveganje za spontani splav. Študije v Braziliji, Italiji in Mongoliji so našle povezavo, številne druge ne. Zadnja študija pa je preučevala vpliv kratkotrajne izpostavljenosti onesnaženemu zraku. Raziskovalci so zaključili, da povišani nivoji dušikovega dioksida (viri so motorji z notranjim zgorevanjem, termoelektrarne in kmetijstvo) povečajo tveganje za splav za 16 odstotkov.

Matthew Fuller z univerze v Utahu je za Guardian pojasnil, da lahko raziskavo, izvedeno v ameriškem Salt Lake Citiyju, posplošijo na večino mest s podobnimi koncentracijami dušikovega dioksida, kot sta Pariz in London. Fuller je raziskavo začel zaradi osebne izkušnje, ko je članica družine leta 2016 splavila v obdobju, ko je bila kakovost zraka izjemno slaba. Nato je kot zdravnik opazil povečano število v splavov ravno v obdobjih z najbolj onesnaženim zrakom, poroča Guardian.

S kolegi so preučili podatke o onesnaženosti v obdobjih, ko je več kot 1300 žensk od leta 2007 do 2015 splavilo. Še posebej v opazen je bil dvig koncentracije dušikovega dioksida. Niso pa v tej študiji, kot še navaja Guardian, našli statistično pomembne povezave med splavom in povečanimi koncentraciji trdnih delcev.