Dobrodelni koncert za pomoč rakavim bolnikom

V Festivalni dvorani bodo nocoj ob 20. uri zapeli znani slovenski glasbeniki, sredstva za družine v stiski.

Objavljeno
05. november 2019 16.00
Posodobljeno
05. november 2019 18.18
Organizatorji in nekateri nastopajoči odštevajo ure do koncerta. Foto Facebook
S. B.
S. B.
Nocoj ob 20. uri bo v Festivalni dvorani v Ljubljani 3. dobrodelni koncert Pesem zate za pomoč družinam, ki se poleg revščine borijo tudi z rakom. Na glasbenem večeru, ki ga bo povezoval Peter Poles, bodo nastopili Darja Švajger, Marko Vozelj, Slavko Ivančič, Oto Pestner, Mitja Ferenc, Primož Grašič, Nataša Zupan, Luka Sešek, ansambel Livingston in drugi.
 
Letos sta se organizatorja Jolanda Ravnikar in Majk Lapuh povezala s projektom Veriga dobrih ljudi, ki ga vodi Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Sredstva, zbrana s prodajo vstopnic za dobrodelni koncert in donacijami, bodo v celoti namenjena družinam, ki se soočajo z najhujšo stisko.


Življenje očeta je ugasnilo


Med njimi je štiričlanska družina, v kateri je mama zbolela za rakom na dojki, potem je za rakom zbolel še oče. »Življenje očeta je ugasnilo. Večja hči se je osamosvojila, mlajša pa prekinja šolanje, da pomaga že skoraj nepokretni mami. Čeprav je medicinska sestra, njeno bolniško nadomestilo ne zadošča, da bi si bolezen in bolečine lajšala s plačljivimi zdravili, kaj šele, da bi omogočila dostojno preživetje svoje hčerke in jo spodbudila k dokončanju šolanja,« so stisko opisali organizatorji.

Tudi v drugi, petčlanski družini, ki ji bodo namenili del sredstev, zbranih od prodaje vstopnic, je za rakom pred letom in pol umrl oče treh otrok, v tem času je zbolela še njihova mama. »Ker je večino časa v bolnišnici, trije otroci ostajajo sami in v velikem pomanjkanju. Čeprav je najmlajši deček, osnovnošolec, izjemno talentiran športnik, je moral prekiniti vse dejavnosti, saj nimajo sredstev niti za osnovno preživetje.«

 

Med pomoči potrebnimi je tudi družina, v kateri se je kot tretja rodila deklica z velikimi prirojenimi boleznimi in okvarami. »Mama je morala opustiti delo, a že kmalu potem je za rakom zbolel oče. Bolniško nadomestilo očeta je minimalno. Kljub temu da prejemajo socialno pomoč in otroške dodatke, ne zmorejo vseh stroškov, ki nastajajo še s sanitetnim materialom in drugimi plačljivimi zdravili.«

Sredstva za družine je mogoče prispevati tudi z donacijo:  


ZPM Ljubljana Moste Polje, Proletarska 1, 1000 Ljubljana
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
SKLIC: 650 2019
KODA NAMENA: CHAR
NAMEN: PESEM ZATE