»Potrebujemo center, ki bi skrbel za otroške srčne bolnike«

Zdravniki so na kongresu v Laškem sporočili, da se na področju otroške kirurgije zadeve premikajo in razvijajo.
Objavljeno
10. november 2017 14.43
bsa urgenca
L. Z., STA
L. Z., STA
Laško − Na področju otroške kirurgije se zadeve premikajo in razvijajo, so danes na prvem kongresu otroške kirurgije v Laškem ocenili njegovi udeleženci. Kot je pri tej priložnosti povedala predsednica kongresa Milena Senica Verbič, je Slovenija posebna pri tem, da dolga leta sploh ni imela priznane otroške kirurgije kot specialnosti.

Otroška kardiokirurgija nekaj povsem drugega kot otroška kirurgija

Predsednica kongresa je ocenila, da Slovenija ima dovolj zdravnikov, ki se ukvarjajo z otroško kirurgijo. Kongresa se udeležuje okrog 150 zdravnikov iz Slovenije in drugih držav, kot so Avstrija, Italija, Nemčija, Hrvaška, Srbija in Madžarska. Cilj kongresa pa je bil združiti vse, ki se v Sloveniji ukvarjajo z otroško kirurgijo. Na kongresu, ki bo potekal še v soboto, bodo med drugim spregovorili o otroški torakalni kirurgiji, plastični kirurgiji, otroški urologiji in ginekologiji.

Senica Verbičeva danes ni hotela komentirati razmer na otroški srčni kirurgiji v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Dejala je, da je otroška kardiokirurgija povsem nekaj drugega kot otroška kirurgija, ki ne posega v otroško kardiokirurgijo.

Aferi bi se lahko izognili z dialogom

Na vprašanje, kaj meni o predlogu vlade, da ustanovi center za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami kot samostojni zavod, in ne v okrilju UKC Ljubljana, je Senica Verbičeva odgovorila, da je ta odločitev prava, saj potrebujemo center, ki bi skrbel za otroške srčne bolnike.

Aferam, ki so se zgodile na ljubljanski otroški kardiokirurgiji, pa bi se po mnenju Senice Verbičeve lahko izognili z dobrim dialogom, medsebojnim sodelovanjem in timskim delom.

V Sloveniji je bila otroška kirurgija priznana kot samostojna specializacija šele leta 2015. Prvi korak na poti do priznanja otroške kirurgije kot samostojne specializacije pa je bila ustanovitev sekcije kirurgov otroške kirurgije. Sekcijo so ustanovili leta 2007 v Splošni bolnišnici Celje s podporo te ustanove, UKC Maribor in Ljubljana ter Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.