Prva laparoskopska odstranitev tumorja nadledvičnice pri otroku

Triletnik ima le štiri ranice in je bil že dva dni po posegu v domači oskrbi. 

Objavljeno
06. december 2018 12.01
Posodobljeno
06. december 2018 12.27
Operacija FOTO: UKC Ljubljana
S. S.
S. S.
Na Kirurški kliniki UKC Ljubljana so pred dnevi prvič v Sloveniji uspešno opravili laparoskopsko odstranitev tumorja nadledvičnice pri triletnem otroku, kar je pri tej starosti sicer izredno redka diagnoza. 

Poseg sta opravila domača kirurga - asist. Simon Hawlina, dr. med., FEBU, s Kliničnega oddelka za urologijo kot glavni operater in asist. Robert Kordič, dr. med., vodja Oddelka za otroško kirurgijo na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, so sporočili iz UKC Ljubljana. Pri zdravljenju in diagnostičnih preiskavah je sodeloval Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana. Otrok je bil, kot so dodali, že dva dni po posegu v domači oskrbi. 

Na trebuhu ima zgolj štiri točkaste ranice. 

image
Operacija otroka FOTO: UKC Ljubljana


»Operacija je potekala gladko, brez zapletov. Dosežek je plod večletnih izkušenj na področju laparoskopskih operacijah pri odraslih, saj je pri otrocih problem majhen operativni prostor in občutljive vitalne strukture. Dosežek je plod izredno dobrega timskega dela kirurgov in inštrumentark, ki kirurgu pripravijo primerne inštrumente za tovrstne posege,« je povedal asist. Simon Hawlina, dr. med. Asist. Robert Kordič, dr. med. pa je dodal, da »gre za minimalno invaziven laparoskopski poseg, pri katerem z minimalnim posegom v telo odstranimo tumorsko tvorbo. Okrevanje po takem posegu je zato praviloma hitrejše«. 

Pri odraslih so ti posegi standard, je še pojasnil, pri otrocih pa je potrebna še bistveno večja natančnost, saj so vse strukture manjše. »Pred operacijo je bila vsa diagnostika otroka in priprava načrtovana od lečečega pediatra endokrinologa. Prav njemu gre zahvala, da je bila tvorba hitro odkrita.«