Predstavitvena informacija

Ste že zmanjšali količino zaužite soli?

Čeprav naj odrasli ne bi zaužili več kot 5 g soli dnevno, je Slovenci v povprečju na dan zaužijemo več kot dvakrat toliko – kar 12 g.* Kako zmanjšati količino zaužite soli, ohraniti dobro počutje in vitalnost ter kljub temu uživati v hrani? SPAR predlaga, da se pridružite njihovi zavezi in izbirate izdelke s spremenjeno vsebnostjo soli.
Fotografija: Foto: Spar Slovenija
Odpri galerijo
Foto: Spar Slovenija

V Sparu so do danes prihranili že 12 ton soli. Nova zaveza: prihraniti 25 ton soli!

V Sparu v okviru trajnostne akcije Vse za lepši jutri skrbijo tudi za javno zdravje in spodbujajo zdrav življenjski slog. Izbranim izdelkom lastnih blagovnih znamk SPAR so v sodelovanju s strokovnjaki in dobavitelji spremenili vsebnost dodane soli in sladkorja. Skrbno so se lotili sprememb receptur, zato spremenjene vsebnosti soli in sladkorja v priljubljenih izdelkih verjetno sploh ne boste opazili. Do danes so tako prihranili že 12 ton soli, svoj cilj tako presegli in sklenili novo zavezo – prihraniti kar 25 ton soli do konca leta 2020.

Ste vedeli, da ječmenov hlebček Pekarne SPAR vsebuje kar 50 % manj soli kot njihov običajni kruh (le 0,7 g v 100 g kruha)? Koprivna copatka ali pa inovativno živilo lanskega leta, pecivo Kalčko, pa vsebujeta kar 30 % soli manj? Ja, tudi izbira živil s spremenjeno vsebnostjo soli je neverjetno okusna.

Količino zaužite soli lahko zmanjšate tudi sami
Čeprav na količino soli v kupljenih prehranskih izdelkih nimamo vpliva, jo lahko omejimo, ko kuhamo sami. Postopno se držite spodnjih nasvetov in dajte telesu čas, da se na manj soli navadi. Čez nekaj časa boste zares uživali v »pravem« okusu hrane!
•    Kupujmo in uživajmo svežo ter zamrznjeno zelenjavo.
•    Vode, v kateri kuhamo živila, ne solimo.
•    Sol nadomestimo s svežimi zelišči, začimbami in (po želji) pekočimi dodatki.
•    Hrane ne solimo več, ko je enkrat na krožniku.
•    Za pripravo omak uporabljajmo zrel paradižnik, svežo papriko, zelišča in česen.



Tudi vi zmanjšajte količino zaužite soli in ne pozabite – za zdrav življenjski slog sta poleg pestre in uravnotežene prehrane pomembna tudi   in pitje zadostne količine vode (vsaj 2 litra na dan iz vseh virov).

*Raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje in priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO)