To, kar jeste, vpliva na količino porabljene vode

Največji vpliv na zmanjšano količino porabljene vode ima vegetarijanski način prehranjevanja. Viri pitne vode so že zdaj skromni, težave s pitno vodo pa bodo le še večje.
Fotografija: Raziskave pravijo, da gre za zmagovalno kombinacijo. Prebivalci bodo tako bolj zdravi, njihova hrana pa bo pridelana z manjšo količino našega najbolj dragocenega naravnega vira – vode. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Raziskave pravijo, da gre za zmagovalno kombinacijo. Prebivalci bodo tako bolj zdravi, njihova hrana pa bo pridelana z manjšo količino našega najbolj dragocenega naravnega vira – vode. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Nova raziskava kaže oziroma potrjuje ugibanja, da ima zdrava prehrana pozitiven vpliv tudi na okolje, saj lahko zmanjša količino porabljene vode za do 55 odstotkov. Največji vpliv ima odločitev za vegetarijanstvo, vendar pa lahko tudi s tem, da ne uživate mesa, količino porabljene vode zmanjšate za vsaj deset odstotkov, poroča BBC.

Raziskave pravijo, da gre za zmagovalno kombinacijo. Prebivalci bodo tako bolj zdravi, njihova hrana pa bo pridelana z manjšo količino našega najbolj dragocenega naravnega vira – vode.

»Glavno sporočilo je, da če se odločimo za zdravo 'dieto' oziroma prehrano, tako z mesom kot brez njega (vegetarijanstvo ali uživanje zgolj morske hrane), ni dobro le za vaše zdravje, ampak tudi za okolje, saj s tem zmanjšate količino porabljene vode,« je dejal dr. Davy Vanham iz raziskovalnega centra v Italiji.

Pridelava zelenjave in sadja je bolj prijazna do okolja, saj porabi manj vode kot na primer živinoreja. FOTO: Blaž Samec/Delo
Pridelava zelenjave in sadja je bolj prijazna do okolja, saj porabi manj vode kot na primer živinoreja. FOTO: Blaž Samec/Delo




Viri pitne vode so že zdaj skromni, težave s pitno vodo pa bodo le še večje, tudi zaradi povečevanja populacije, spreminjanja življenjskega sloga in podnebnih sprememb.

Javnost je že seznanjena z nekaterimi ukrepi, kot sta krajše prhanje in pazljivost, da med umivanjem zob zapiramo vodo.

Manjša pa je ozaveščenost ljudi o tem, koliko vode se porabi med pridelavo hrane. Živinoreja je velika porabnica vode, prav tako olja, sladkorji in maščobe. Pridelava zelenjave in sadja pa potrebuje manjšo količino vode.

»Če pogledate številke za države je povprečje od 3000 do 4000 litrov na osebo na dan, kar pa je ogromna količina vode, če jo primerjate z neposredno uporabo vode doma,« je dejal Vanham.

Rezultati so bili v vseh treh državah, kjer je bila raziskava izvedena (Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji) zelo podobni. Potrdili so trend, da ljudje v Evropi jedo preveč rdečega mesa, sladkorja in maščob ter jedo premalo sadja in zelenjave.
 

Komentarji: