Predstavitvena informacija

Ultrazvok trebuha

Zaradi sorazmerne preprostosti in dostopnosti je ultrazvočna preiskava (UZ) običajno ena izmed prvih izbir za diagnosticiranje težav in nepojasnjenih bolečin v predelu trebuha.
Fotografija: Ultrazvok trebuha je varen in neboleč in pomaga pri diagnosticiranju težav s trebušnimi organi. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Ultrazvok trebuha je varen in neboleč in pomaga pri diagnosticiranju težav s trebušnimi organi. FOTO: Getty Images/istockphoto

Preiskava z ultrazvokom je enostavna, neinvazivna in popolnoma neboleča.

Kaj z ultrazvokom vidimo?
Ultrazvok se uporablja kot pomoč zdravniku pri diagnosticiranju nepravilnega delovanja, vnetja in otekanja trebušnih organov. S tem pregledom lahko lepo prikažemo jetra, žolčnik in žolčne vode, trebušno slinavko, vranico, nadledvični žlezi in ledvici, aorto in večje žile. Vidne so tudi povečane bezgavke in zadebeljena želodčna ali črevesna stena kot tudi prisotnost proste tekočine. Pri moških lahko pregledamo sečni mehur in prostato. Pri ženskah pa poleg sečnega mehurja tudi maternico in jajčnike. 



Kako poteka preiskava
Ultrazvočni pregled je popolnoma varen in neboleč. Traja od 15 do 30 minut, odvisno od tega, ali gre za enostavno ali kompleksnejše diagnosticiranje težav. Pri preiskavi se uporablja sonda. Na trebuh namažemo topel gel za ultrazvok, ki omogoča boljši stik sonde s kožo. Pri tem se oddajajo posebni zvočni valovi, ki se odbijajo od notranjih organov in na zaslonu aparata ustvarjajo sliko. Frekvenca teh zvočnih valov je visoko nad človeškim slušnim območjem, iz česar izvira ime ultrazvok.

Na ultrazvok trebuha se je treba ustrezno pripraviti
Pred ultrazvočnim pregledom trebuha morate biti najmanj 6 ur tešč. Piti morate veliko tekočine, najbolje vode, da bo sečni mehur poln. Zadnjo uro pred preiskavo ne odvajajte vode. Na preiskavo je treba prinesti vse izvide tovrstnih preiskav.

Kdaj je treba opraviti ultrazvok trebuha
Preiskava se priporoča pri slabem počutju in bolečinah v trebuhu, pri hujšanju, napenjanju in trebušnih krčih. Priporočljiva je tudi pri drugih težavah, kot so kri v blatu in urinu, pekoča bolečina pri odvajanju vode in zaprtost.

Največkrat nas na ultrazvok napoti osebni zdravnik. Za pregled se lahko odločimo tudi sami ob nastopu težav ali za spremljanje že potrjenega stanja. Samoplačniški ultrazvočni pregled je cenovno dostopen in se nanj ne čaka. Izvid prejmete takoj po opravljenem ultrazvoku.