Več kot polovica nevarnih izdelkov iz Kitajske

Evropski sistem hitrega obveščanja Rapex je lani prestregel dva tisoč izdelkov, a težave bo treba rešiti pri viru.
Fotografija: Igrače squish me!, na katere se je nanašalo več obvestil v sistemu Rapex, vsebujejo nevarne kemikalije. FOTO: Rapex
Odpri galerijo
Igrače squish me!, na katere se je nanašalo več obvestil v sistemu Rapex, vsebujejo nevarne kemikalije. FOTO: Rapex

Usnjeni ženski gležnjarji, ki presegajo vrednost za krom, zato ob nošenju lahko sprožijo alergijski odziv; otroška duda, s katero se dojenček lahko zaduši; igrača flavta, ki lahko poškoduje sluh; plastična lutka, ki vsebuje ftalate, ti povzročajo poškodbe jeter; uhani, v katerih je kadmij, ki z nalaganjem v telesu poškoduje organe in povzroča raka; mehke igrače za stiskanje squish me! z mešanico kemikalij, ki lahko poškodujejo oči, jetra in dražijo sluznico. To je le nekaj od več kot dva tisoč nevarnih izdelkov, ki so bili s trga EU umaknjeni lani.

Ženski gležnjarji s preseženo vrednostjo kroma v usnju. FOTO: Rapex
Ženski gležnjarji s preseženo vrednostjo kroma v usnju. FOTO: Rapex


Mehanizem umika nevarnih izdelkov omogoča sistem hitrega obveščanja o nevarnih neživilskih proizvodih, bolj znan po kratici Rapex. Vanj so vključene vse članice EU ter Liechtenstein, Norveška in Islandija, ki si med seboj izmenjujejo informacije o nevarnih izdelkih (razen zdravil, medicinskih pripomočkov ter živilskih proizvodov in krme) na skupnem evropskem trgu. Od vzpostavitve sistema leta 2003 do leta 2017 so države vanj posredovale 24.329 obvestil o nevarnih izdelkih in sprejetih ukrepih v zvezi z njimi, samo lani 2257. Ko država v sistem priglasi informacijo o nevarnem izdelku na svojem trgu, morajo vse druge države v mreži pregledati, ali je izdelek tudi na njihovem trgu. Tako so lani države članice mreže izvedle 4050 nadaljnjih ukrepov o nevarnih izdelkih, največ se jih je nanašalo na avtomobile in njihove rezervne dele.



Na ravni celotne EU so s trga najpogosteje umaknjeni nevarne igrače, motorna vozila in oblačila. Tri najpogostejša tveganja, ki jih predstavljajo te skupine izdelkov, so poškodbe, kemična tveganja in nevarnost zadušitve. Tudi v Sloveniji je bilo lani med umaknjenimi nevarnimi izdelki največ igrač (44 odstotkov), sledila so oblačila in oprema za razsvetljavo. Glavna tveganja ob njihovi uporabi so zadušitev, kemična tveganja in električni udar.
 

Komisarka Jourová: Kitajska se bo morala bolj potruditi


Zakon o splošni varnosti proizvodov predpisuje, da smejo proizvajalci na trg dati samo proizvode, ki so varni. Če ugotovijo, da so na trg dali nevaren izdelek, morajo o tem obvestiti pristojno inšpekcijo in izdelek umakniti s trga, potrošnike pa o tem seznaniti na svoji spletni strani in v poslovalnicah.

Odpoklici nevarnih izdelkov v letu 2018. FOTO: Infografika Delo
Odpoklici nevarnih izdelkov v letu 2018. FOTO: Infografika Delo


Če tega ne storijo, umik odredi inšpekcija. Ta opravlja tudi rutinski in poostren nadzor nad varnostjo izdelkov v dobavni verigi in na trgu. Če najde nevaren proizvod, prepove, da ga dajo na trg, v skrajnem primeru pa odredi njegov umik iz dobavne verige oziroma odpoklic, če je izdelek že na trgu. Globa, če proizvajalec da na trg nevaren proizvod ali ne upošteva odredbe inšpekcije, je od dva do 41.000 evrov. Globa za trgovca, ki ne sodeluje s proizvajalci in inšpekcijo, je od 1000 do 20.000 evrov.

Igrače so najpogostejša kategorija odpoklicanih nevarnih izdelkov. FOTO: Maja Prijatelj Videmšek
Igrače so najpogostejša kategorija odpoklicanih nevarnih izdelkov. FOTO: Maja Prijatelj Videmšek


Več kot polovica umaknjenih nevarnih izdelkov (lani 53 odstotkov) je iz Kitajske, kjer proizvajajo neznanske količine cenenih proizvodov množične potrošnje, ki so pogosto sporne kakovosti. Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Věra Jourová je na predstavitvi rezultatov odpoklicev nevarnih izdelkov lani Kitajsko navedla kot »glavno prednostno nalogo« pri reševanju te problematike v prihodnjih letih. »Kitajske pristojne organe sem prosila, naj pozorneje preverjajo izdelke, ki jih izvažajo na evropski trg. O resnosti razmer bom obvestila tudi njihovega ministra za tržno regulacijo [Zhang Maa, z njim se je sestala v torek]. Ko bomo našli nevarne izdelke iz Kitajske, bomo obvestili tamkajšnji Rapex, oni pa bodo morali najti proizvajalce. Kitajske oblasti se bodo morale veliko bolj potruditi.« Izmenjava informacij o nevarnih izdelkih med EU in ZDA poteka že nekaj časa, sporazum s Kanado pa je bil podpisan novembra lani.
 

Potrošniki brezbrižni do nevarnosti


Komisarko skrbi nizka stopnja zavedanja evropskih potrošnikov o pomembnosti umika nevarnih izdelkov. Več kot tretjina (35 odstotkov) izdelke, ki so bili umaknjeni, ker pomenijo različna tveganja bodisi za zdravje bodisi za okolje, uporablja še naprej, je pokazala prva taka raziskava, opravljena lani.

Vžigalnik z zavajajočim videzom igrače. Nevarnost za otroke in odrasle. FOTO: Maja Prijatelj Videmšek
Vžigalnik z zavajajočim videzom igrače. Nevarnost za otroke in odrasle. FOTO: Maja Prijatelj Videmšek


Je pa evropska komisija junija lani dosegla pomemben dogovor za hitrejši umik nevarnih izdelkov iz spletnih trgovin. Štirje največji spletni trgovci Alibaba, Amazon, eBay in francoski Rakuten so se zavezali, da bodo nevarne izdelke s spletne ponudbe umaknili dva dni po odredbi inšpektorjev, v petih dneh pa se bodo odzvali na prijave potrošnikov o nevarnem izdelku.
 

V Sloveniji malo nevarnih izdelkov


Med zadnjimi odpoklicanimi nevarnimi izdelki, najdenimi na slovenskem trgu – tržni inšpektorat podatke o teh objavlja na precej skriti povezavi na svoji spletni strani –, se je znašla otroška trenirka, ki ni izpolnjevala zahtev zakona o splošni varnosti proizvodov. Skozi kapuco je bila namreč speljana vezalka, ki se med igro lahko zatakne, kar pomeni nevarnost zadušitve, navaja pojasnilo na spletni strani tržnega inšpektorata. Slovenski distributer je na poziv tržnega inšpektorata izdelek prostovoljno umaknil s trga. Drugi od treh odpoklicev marca se je nanašal na darilni set izdelkov za moško nego Axe Dark Temptation s plavajočim zvočnikom s kablom USB za polnjenje. Izdelek je prostovoljno odpoklical kar sam proizvajalec (Unilever), ker je ugotovil, da se kabel USB ob polnitvi zvočnika lahko pregreje.

Simpatične, a nevarne igrače. Delci se zlahka odtrgajo in lahko povzročijo zadušitev. FOTO: Maja Prijatelj Videmšek
Simpatične, a nevarne igrače. Delci se zlahka odtrgajo in lahko povzročijo zadušitev. FOTO: Maja Prijatelj Videmšek


Na tržnem inšpektoratu ocenjujejo, da na našem trgu ni veliko potencialno nevarnih proizvodov. Lani so jih na podlagi obvestil iz sistema Rapex našli 14 (osem električnih, pet proizvodov splošne varnosti in en stroj). Za devet proizvodov je tržni inšpektorat informacije o ukrepih za preprečitev nevarnosti posredoval v Rapex; pet priglasitev se je nanašalo na otroška oblačila, tri na električne proizvode in ena na stroj.

Najbolj problematične so električne naprave. Na tržnem inšpektoratu svetujejo nakup pri uveljavljenih trgovcih, pred uporabo pa pregled navodil. Naprava naj se uporablja za namene, ki jih je predvidel proizvajalec, poškodovanih oziroma predelanih naprav naj se ne uporablja. Spletne nakupe, posebno iz tretjih držav, odsvetujejo.

Komentarji: