Večina presenečena, ko na semaforju zasveti rdeča luč

Večina potrošnikov ne prebere informacij o hranilni vrednosti živil ali pa jih niti ne opazi. Če pa jih, jih velikokrat ne uporabi, saj jih ne razume ali pa nima časa za primerjavo. Tu pride prav nova brezplačna aplikacija.
Fotografija: Žal večina potrošnikov ne razume ali ne opazi podatkov o hranilni vrednosti ali pa jih primerjava med izdelki niti ne zanima. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Odpri galerijo
Žal večina potrošnikov ne razume ali ne opazi podatkov o hranilni vrednosti ali pa jih primerjava med izdelki niti ne zanima. FOTO: Igor Zaplatil/Delo

Ljubljana – V teoriji bi vsi radi dobro in zdravo jedli. V praksi pa se malo zalomi. Vsem je jasno, da so med najbolj zdravimi živili tista iz skupine zelenjave, sadja ali polnovrednih žit, da se moramo izogibati sladkorju in soli ter pretiravanju s predelanimi živili.

Zakonodaja nam kot potrošnikom pomaga »bolj zdravo izbrati«, saj že nekaj let – od nedelje naprej bodo proizvajalci morali natančno beležiti podatke o vsebnosti transmaščob – namreč opredeljuje obvezno označevanje predpakiranih živil s hranilno vrednostjo. A odzivi potrošnikov dokazujejo, da mnogi teh informacij ne uporabljajo, ker jih preprosto ne razumejo, nimajo časa za primerjavo ali jih niti ne opazijo.

Pravst poudarja, da deklaracije niso vedno transparentne ter da se je vanje treba poglobiti. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Pravst poudarja, da deklaracije niso vedno transparentne ter da se je vanje treba poglobiti. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo


Koliko »belega strupa« je v hrani


Znanstvene raziskave so že pred časom pokazale, da tovrstne podatke pogosteje uporabljamo, če so prikazani v preprostejši in razumljivejši obliki. Prav zato so pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), Inštitutu za nutricionistiko in Institutu Jožef Stefan ter ob sofinanciranju ministrstva za zdravje razvili aplikacijo, ki ključne podatke o hranilnih vrednostih označuje z barvami semaforja.

Kot pojasnjujejo pri ZPS, so raziskovalci ugotovili, da pri tako prikazanih podatkih večina zna ločiti med »dobrim« in »manj dobrim« prehranskim profilom živila in bistveno lažje izbere živilo z ugodnejšo hranilno sestavo.

Brezplačna mobilna aplikacija VešKajJeš potrošnikom v treh korakih pokaže prehranski profil živila (v barvi semaforja) s ključnimi informacijami o njegovi hranilni sestavi, torej koliko maščob, nasičenih maščob, soli in sladkorja vsebuje.

V trgovini lahko s pomočjo aplikacije fotografirate črtno kodo živila, aplikacija pa vam bo v hipu pokazala informacije o njegovi sestavi. Če se bo več kategorij obarvalo zeleno, to pomeni, da lahko živilo vključite v svojo redno prehrano, če rdeče pa ga lahko uživate občasno in le v manjših količinah. 
 

Bazo lahko soustvarja vsakdo


Če iskanega živila v aplikaciji (še) ni ali pa so se njegove hranilne vrednosti, zaradi spremenjene recepture, spremenile – kar se bo dogajalo predvsem pri novih izdelkih – lahko njegovo specifikacijo potrošniki oddate prek aplikacije, nato pa jo bodo razvijalci vnesli v bazo. K soustvarjanju baze vabijo tudi proizvajalce in trgovce.

Čeprav nekateri trgovci v svojih prostorih prepovedujejo fotografiranje, prof. dr. Pravst skupaj z ZPS apelira nanje, naj potrošnikom ne ovirajo uporabe aplikacije.


V morju izbire omogoča enostavno primerjavo


Aplikacija omogoča še medsebojno primerjavo izdelkov in ustvarjanje seznama priljubljenih živil, kar potrošniku med drugim omogoča bolj ugodno izbiro s primerjavo živil v posamezni kategoriji (denimo žita za zajtrk) po vseh ali le po izbranem hranilu (npr. sladkor).

Podatki o hranilni sestavi izdelka so v aplikaciji vedno podani in ovrednoteni na sto gramov živila oziroma na sto mililitrov tekočine, kar omogoča izjemno preprosto in objektivno primerjavo zamenljivih živil, še pojasnjujejo pri ZPS.

Aplikacijo si lahko naložite s pomočjo QR-kod ali preprosto obiščete Play Store oziroma iStore. FOTO: ZPS
Aplikacijo si lahko naložite s pomočjo QR-kod ali preprosto obiščete Play Store oziroma iStore. FOTO: ZPS



 

Po letih prizadevanj manj debelih otrok


»Pričakujemo, da bodo spremembe izbire živil potrošnikov spodbudile tudi živilsko industrijo in trgovino k nadaljnjemu izboljševanju sestave živil z manj soli, sladkorja in nasičenih maščob. Tako kot lahko v šolah in vrtcih v zadnjem obdobju opažamo ugoden trend zmanjševanja telesne teže na račun izboljšane ponudbe obrokov in številnih ukrepov, ki jih spodbuja ministrstvo, lahko pričakujemo, da bo tudi aplikacija VešKajJeš kupcem, ki iščejo informacije, olajšala izbor za zdravje ugodnih izdelkov in pripomogla k obvladovanju debelosti,« je ob današnji predstavitvi povedala dr. Marjeta Recek z ministrstva za zdravje.

Komentarji: