Za manj slabovidnosti in slepote

Fotografski natečaj bo pomagal pozivati k ukrepanju na globalni ravni.

Objavljeno
25. avgust 2016 13.21
Diana Zajec
Diana Zajec
Danes po vsem svetu živi približno 285 milijonov ljudi, ki imajo težave z vidom; 38 milijonov ljudi je slepih, 246 milijonov pa jih ima težave zaradi zmerne ali resne okvare vida. Pri tem pa je vse prej kot zanemarljivo, da bi bilo na globalni ravni pretežni delež vzrokov za nastanek slabovidnosti – kar 80 odstotkov! – mogoče preprečiti.

Mednarodna agencija za preprečevanje slepote (international agency for the prevention of blindness, IAPB) je v sodelovanju z Bayerjem razpisala mednarodni fotografski natečaj, ki naj bi pomagal pri ozaveščanju odgovornih o pomembnosti izboljšanja oskrbe obolelih in preprečevanja okvar vida.

Na natečaju Skupaj smo močnejši! lahko sodelujejo tako profesionalni kot amaterski fotografi, ki jim bo s fotografijo uspelo najbolje ubesediti pomen aktivnosti za očesno zdravje, predvsem prizadevanj za uvedbo programov zgodnjega odkrivanja/presejanja, s katerimi je mogoče izgubo vida tudi preprečiti. V času trajanja natečaja je zaželeno, da avtorji svoje fotografije delijo na socialnih omrežjih, opremiti pa jih morajo z oznako #StrongerTogether. Več o natečaju je mogoče najti na spletni povezavi photocomb.iapb.org.

Svetovni dan vida je sicer vsako leto drugi četrtek oktobra – letos torej 13. oktobra.