Zaradi sladkorne bolezni vsako leto ugasne pet milijonov življenj

Znano in dokazano je, da je pandemija debelosti tesno povezana s pandemijo sladkorne bolezni tipa 2. In kaj potem?

Objavljeno
11. november 2016 16.47
Diana Zajec
Diana Zajec
Recepti za preprečevanje kroničnih bolezni, torej tudi sladkorne bolezni tipa 2, so zelo preprosti, vendar zahtevajo dobršen odmerek osebnega angažmaja in odpovedovanja razvadam. Udejanjanje bolj zdravih navad posameznikovega življenja ne vrže iz tirnic, ampak ga le trdneje »utiri« in okrepi. Pa se tega v resnici zavedamo?

Sodobna civilizacija se vse teže otepa posledic pretežno sedečega bivanjskega vzorca, najsi bo to v šoli, v službi ali kasneje doma. Človek po opravljenih domačih opravilih v sproščujočem miru, sede ali leže, zbira zadnje atome moči za izzive, ki bodo prišli na vrsto naslednji dan – ali pa se mu preprosto ne ljubi razgibati svojega telesa, čeprav bi bilo o nadvse dobrodošlo, tako za boljše počutje kot za ohranjanje zdravja.

Debelosti je danes veliko preveč – znano in dokazano je, da je pandemija te bolezni izrazito povezana s pandemijo sladkorne bolezni tipa 2. Ta bo po zdajšnjih ocenah do leta 2035 prizadela 600 milijonov odraslih, med njimi bo več kot desetina (70 milijonov) prebivalcev stare celine.

Zato 14. novembra – na rojstni dan Fredericka Granta Bantinga, kanadskega znanstvenika, ki je skupaj z asistentom Charlesom Bestom izoliral beljakovino, kasneje poimenovano inzulin, in za ta dosežek pred 93 leti prejel Nobelovo nagrado za medicino – po vsem svetu opozarjajo na vzvode, s pomočjo katerih bi lahko zmanjšali breme te bolezni, zaradi katere vsako leto umre približno 5.000.000 ljudi.