Že kozarček dnevno poveča tveganje za možgansko kap  

Tveganje za možgansko kap narašča sorazmerno s količino zaužitega alkohola.

Objavljeno
06. april 2019 19.00
Posodobljeno
07. april 2019 14.16
Ena od omejitev raziskave je bila, da so preučevali le populacije na Kitajskem, osredotočali pa so se predvsem na pitje žganih pijač in piva, ne pa denimo piva, je povedal Stephen Burgess iz cambriške univerze. FOTO: Uroš Hočevar
Četudi nekateri še vedno radi zagovarjajo tezo, da kozarec alkohola na dan blagodejno vpliva na naše zdravje, rezultati nove genetske študije, ki je bila objavljena v medicinski reviji The Lancet, kažejo drugače. Tudi manjše do zmerno pitje alkohola zvišuje krvni tlak in povečuje tveganje za možgansko kap, rezultate študije povzema BBC.

Britanski in Kitajski raziskovalci so deset let opazovali 500 tisoč Kitajcev, ključni rezultati pa veljajo za vse populacije in so trenutno najboljši dokaz o posledicah uživanja alkohola, so pojasnili. Strokovnjaki so opozorili na omejitev pitja alkohola, ki kot je že splošno znano škoduje zdravju in povečuje možnosti za možgansko kap. Kot že omenjeno, so sicer nekatere pretekle študije predlagale, da pitje manjše količine alkohola ni škodljivo, druge pa, da varne meje pri konzumaciji alkohola ni.

image
FOTO: Shutterstock
Raziskovalci iz oxfordske in pekinške univerze ter kitajske akademije za zdravstvene vede so odkrili, da:
  • 1–2  alkoholni pijači na dan poveča tveganje za možgansko kap za 10–20 odstotkov
  • 4 alkoholne pijače na dan povečajo tveganje za možgansko kap za 35 odstotkov
Raziskovalci so kot eno pijačo opredelili manjši kozarec vina, steklenico piva ali ena mero žgane pijače.


Študija razkriva tudi, da ni dokazov, da bi manjša do zmerna količina užitega alkohola imela blagodejne učinke oziroma zmanjšala možnost za možgansko kap. Kot so dodali, pa nimajo dovolj podatkov, iz katerih bi lahko razbrali, kako uživanje alkohola vpliva na tveganje za srčni napad. »Dokazov, da imata vino ali pivo čarobne varovalne učinke, ni,« je dejal avtor študije in profesor na univerzi v Oxfordu Richard Peto.

7. april je svetovni dan zdravja
Ta je vsako leto posvečen najbolj žgočim vprašanjem zdravja. Pred dvema letoma je bilo to duševno zdravje, lani dostopnost do zdravja za vse ljudi, letos pa je osrednja pozornost namenjena pomenu primarnega zdravstvenega sistema in skrbi posameznikov za lastno zdravje. Že drugo leto zapored svetovni dan zdravja poteka pod geslom Univerzalna dostopnost do zdravstvenih storitev za vsakogar, vsepovsod so zapisali na NIJZ.


image
FOTO: Jure Eržen/delo


Kot so zapisali na BBC, so vzhodne Azijske države primerne za raziskave v zvezi z učinki alkohola na človeka, saj imajo mnogi ljudje s kitajskim poreklom kombinacijo genov zaradi katerih niso dovzetni za pitje alkohola, saj jim ta povzroča nelagodne učinke, piše BBC. Zato so raziskovalci lažje preučevali, kakšne so povezave med tveganostjo za možgansko kap med tistimi, ki pijejo in tistimi, ki ne.