Novi fosili s Srebrnimi krili

V Sloveniji bosta skupaj nastopili legendarni skupini. S svojimi oboževalci bodo glasbeniki zapeli največje hite.
Fotografija: Fosili brez Rajka Dumjića FOTOGRAFIJI: ARHIV IZVAJALCA
Odpri galerijo
Fosili brez Rajka Dumjića FOTOGRAFIJI: ARHIV IZVAJALCA

Enajstega septembra se v ljubljanskih Križankah obeta poseben koncert, ki bo v enem večeru združil legendarni hrvaški skupini, in sicer Nove fosile in Vlada Kalemberja s Srebrnimi krili. Kot so zapisali organizatorji, se v Slovenijo po letih premora vračajo na željo poslušalcev in oboževalcev obeh skupin.

Vlado Kalember je bil s svojo skupino priljubljen na vseh območjih nekdanje skupne države in gre za prvi hrvaški boy bend. Leta 1984 je z Izoldo Barudžija na Evroviziji zastopal Jugoslavijo in pristal na 18. mestu, njuna pesem Ćao amore pa je postala pravi hit. Prodana je bila v 100.000 izvodih, njihov prvi LP pa je dosegel diamantno naklado. Priljubljeni so bili tudi v Rusiji, v Moskvi so leta 1983 kar deset dni zapored razprodali dvorano, ki sprejme 25.000 ljudi, kar pomeni, da so skupno prodali 250.000 vstopnic. A bend tudi po toliko letih ne počiva, temveč ustvarja novo glasbo.
Hrvaška skupina Srebrna krila še ni rekla zadnje besede.
Hrvaška skupina Srebrna krila še ni rekla zadnje besede.

Skupina Novi fosili pa letos praznuje abrahama. Ustanovila sta jo Marinko Colnago in Slobodan Momčilović, Rajko Dujmić se je pridružil leta 1973, Sanja Doležal, sicer televizijska voditeljica, pa deset let pozneje, torej leta 1983. V medijih je bilo precej zapisanega o trenjih znotraj skupine.

Kot je v enem od intervjujev povedala Doležalova, »se Dujmić bori z boleznijo, ki je močno zaznamovala tudi delovanje naše skupine«. Skupino tako sestavlja trojica – Sanja, Colnago in Vladimir Kočiš - Zec –, ki nastopa pod imenom Fosili, saj naj bi jih Rajko Dujmić tožil in prepovedal uporabo starega imena.

Njihova najbolje prodajana plošča je Budi uvijek blizu iz leta 1981, ko je bilo prodanih skoraj pol milijona izvodov, na tem albumu pa je tudi nekaj največjih hitov skupine, kot so Plava košulja in Tonka.


Čeprav se je skupina pred tremi leti poslovila, je zaradi velikega pritiska oboževalcev, naj se vrnejo, predvsem pa na iniciativo producenta Bojana Šeruge, ki je znan po številnih hitih, le stopila v studio in lani v sodelovanju s Klapo Skala in Darjo Gajšek posnela pesem v slovenskem jeziku Ne budi me, mati, ki so jo po 35 letih znova obudili. Skratka, v Križankah se obeta prava nostalgična poslastica.

Komentarji: