Odpovejte druženja, tudi ta ob 1. novembru, ministrica za šolstvo zaskrbljena

Že v nedeljo je napovedala, da se rdeči fazi verjetno ne bo mogoče izogniti.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen, Delo

Epidemiološka slika v Sloveniji je vse bolj skrb vzbujajoča. V nedeljo je bilo potrjeno 169 okužb, negativnih pa je bilo 1236 testov. Delež pozitivnih testov je bil ponovno velik, tokrat 12-odstoten. Aktivno okuženih je 3444 ljudi, skupaj se je od začetka epidemije potrjeno okužilo 8832 oseb. Umrli sta še dve osebi, skupaj 169.
 

Preberite tudi: Pretresljive napovedi: znano, kdaj bo Slovenija predvidoma razglasila epidemijo


 

Predlagajo zaprtje čim prej: športna rekreacija in gostinstvo

Vodja strokovne skupine za covid 19 Bojana Beović je bila v nedeljo jasna: rdeči fazi se ne bomo mogli izogniti. Prvi dan novega tedna pa je povedala: »Bližamo se mejniku sprejetja tretjega paketa oranžne faze. Temu se bližamo zelo hitro. Praktično smo že tam. Ukrepi morajo biti smiselni, tako da zapiramo dejavnosti, kjer je tveganje večje. Pri dejavnostih, kjer pride do mešanja ljudi, ki se sicer ne srečujejo v družini ali v službi.«  To so športne in gostinske dejavnosti. »V zaprtih prostorih se širi virus hitreje kot na prostem. Tudi mask ne nosijo in se lahko virus širi po zraku.« Glede na številke bi bilo dobro, da se to stori čim prej in potem čim prej odpre. »Je pa seveda odločitev vlade, da jih še pustijo zaradi učinkov v gospodarstvu.« Pravi, da so ukrepi seveda neprijetni, a je treba vedeti, da so začasni: »Če smo pri ukrepih hitri, učinkoviti, lahko v obdobju štirih tednov zmanjšamo število novookuženih in potem spet odpremo nekatere dejavnosti.«

Beovićeva pravi, da so se sprijaznili s tem, da virusa ne bomo mogli eliminirati. Treba bo znati živeti z virusom. Dodala je, da je veliko tistih, ki so pristali v bolnišnici zaradi covida, posledica zasebnih druženj. Vsem predlaga, da odpovejo zasebna druženja nad 10 ljudi, ker to pomeni, da se jih udeležujejo ljudje iz različnih gospodinjstev. Prebivalce je Beovićeva pozvala, naj odpovejo vsa praznična druženja, ki so običajna ob 1. novembru.
 

Kaj pa zaprtje šol?

»Šole predstavljajo delež med pozitivnimi vsak dan. Predvsem med starejšimi. Naš predlog je, če bi zapirali dejavnosti, ki so v tretjem paketu oranžne faze, da bi bil del šolanja na daljavo. Predvsem srednje šole. Ampak še enkrat poudarjam, da bi to bilo začasno. Potrebujemo nekaj, kar bo val obrnilo navzdol. Posvetujemo se s kolegi iz tujine, zadnje čase s kolegi z Balkana (Srbija, Kosovo). Situacija je bila huda, nato pa so ukrepi počasi prijeli, s skupnim zavedanjem ljudi, da gre zares. Stvari se začnejo izboljševati, ko ljudje dojamejo, da virus obstaja in da se je treba paziti. Žal je to grd način spoznanja,« meni Beovićeva.

 

Komentarji: