Poplavljalo ves večer in vso noč, brez elektrike več kot dva tisoč gospodinjstev (FOTO)

Slovensko obalo je zajelo močno deževje, morje je poplavljalo.
Fotografija: Poplavljeni Portorož. FOTO: bralec Janez Kočar
Odpri galerijo
Poplavljeni Portorož. FOTO: bralec Janez Kočar

Na torkovo popoldne so jugozahod Slovenije zajele močne padavine, obalo je začelo poplavljati morje. Zvečer se je situacija le še stopnjevala, veliko dela pa so imeli tamkajšnji gasilci tudi ponoči. Sodeč po poročilih uprave za zaščito in reševanje, je bilo najhuje v Izoli, Piranu in Kopru. Zaradi dolgotrajnega deževja, ki še ni prenehalo, in visokih voda je največ težav trenutno v dolini Dragonje. Med drugim je zalilo cesto proti mejnemu prehodu Dragonja, razmere pa se še ne umirjajo, je za STA davi povedal poveljnik piranske civilne zaščite Robert Zirnstein. Težave zaradi poplavljanja morja so medtem preprečili z baražami.


V Izoli je morje že v torek popoldne prestopilo rob obalne črte in delno zalilo Veliki trg. Na terenu so pripadniki civilne zaščite in gasilci GZ Izola. Ti so ogroženim občanom tudi dostavili nekaj protipoplavnih vreč. Do 3. ure so v Izoli gasilci črpali vodo na Kajuhovi in na dveh lokacijah v Kortah. Na cesto Šared–Izola se je usul zemeljski plaz. Posredovali so delavci Komunale Izola.


V času dogodkov večjega obsega je koprski regijski center za obveščanje v Mestni občini Koper zabeležil 59 dogodkov, povezanih z močnim dežjem. Aktivirani so bili gasilci JZ GB Koper (14 gasilcev po dosedanjih podatkih) in prostovoljni gasilci Obalne gasilske zveze (po dosedanjih podatkih 10 društev s 64 gasilci in z 19 vozili).


Gasilci so iz 25 objektov črpali vodo. V okolici 20 objektov so postavili protipoplavne vreče. Največ težav z visoko vodo so imeli prebivalci v okolici Partizanske in Vanganelske ulice. Na Cesti na Markovec se je ov večstanovanjski hiši utrgal zemeljski plaz skupaj z drevesi (približno 40 kubičnih metrov). Drevo se je naslonilo tudi na plinohram, ki ga je pregledal dežurni Butan plinov. Zaradi poškodbe na javni razsvetljavi so posredovali tudi delavci Javne razsvetljave Ljubljana. Zdrsnilo je tudi nekaj plazov na lokalne in državne ceste, zato so te zaprte. Na terenu so bili tudi člani občinskega štaba civilne zaščite in regijski poveljnik.

V Piranu se je začelo že popoldne

V občini Piran je bila zaradi povišanega plimovanja morja ob 13.03 sprožena sirena javnega alarmiranja z opozorilom za nevarnost. Pred Tartinijevim trgom je bila postavljena baraža. Morje je prestopilo rob obalne črte in zalilo Prešernovo in Kidričevo nabrežje. Tartinijev trg je pa zaradi padavin poplavila meteorna voda. Voda je prestopila breg tudi v Jernejevem kanalu. O škodi ne poročajo.

V Seči je podrto drevo oviralo dostop do stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci JZ GB Koper. Trenutno so na terenu prostovoljni gasilci iz Pirana in pripadniki CZ.

Voda je zalila cesto Dragonja–Sečovlje, ki je trenutno zaprta za ves promet. Postavljena je zapora tudi v Sečovljah v bližini letališča.
 

Komentarji: