Revoltirana anketa: Banke NLB letos še ne bi smeli prodati

Večina sodelujočih je prepričana, da država potrebuje strateško banko v svoji lasti.

Objavljeno
23. februar 2017 14.12
Nova Ljubljanska banka - NLB d.d.. Ljubljana, Slovenija 4.avgusta 2016. [Nova Ljubljanska banka - NLB d.d.,banke]
Mo. B.
Mo. B.

V tokratni Revoltirani anketi smo vas spraševali, ali se strinjate, da bi morala Slovenija še letos prodati banko NLB. Večina sodelujočih (skupaj okoli 60 odstotkov) je prepričana, da ne. Med tistimi, ki so proti, je večina mnenja (takih je okoli 45 odstotkov), da država potrebuje strateško banko v svoji lasti, sledijo pa tisti, ki bi jo prodali takrat, ko bo možno zanjo iztržiti najvišjo ceno. Takšnih je nekaj manj kot 14 odstotkov.

Več naših bralcev nam je zaupalo tudi svoje odgovore. Franc Juh je tako prepričan, da pameten kmet nikoli ne proda zemlje in hleva. Ferdinand Trošt pa, da lahko Slovenija ustanove, ki so pomembne za gospodarski razvoj, privatizira, a ne proda tujcem.

Na drugi strani pa so tisti sodelujoči v anketi, ki bi banko prodali. Okoli 38 odstotkov jih meni, da mora država to storiti takoj, saj da je slab lastnik. Še okoli dva odstotka pa, da mora Slovenija to narediti, ker je tako obljubila Bruslju.

Med tistimi, ki bi jo prodali, je tudi Ambrož Demšar. Kot pravi, je NLB predvsem strateška banka politike. »Nazadnje je dal vsak Slovenec 2400 evrov za pokritje bančne luknje. Bomo to naredili še enkrat? Osel gre enkrat na led, pa mi?« Tudi Samo Stemberger je prepričan, da je za nespametnega to edina dobra odločitev.

Tudi v novi Revoltirani anketi vas prosimo, da državi predlagate, kaj storiti. Zanima nas, kakšno vlogo bi morala država imeti pri reševanju Cimosa. Naj sama prestrukturira podjetja, naj se popolnoma umakne iz lastništva ali naj si prizadeva za ohranitev podjetja, vendar ne za vsako ceno? Vabimo vas k sodelovanju, svoj glas lahko tudi utemeljite.