Revoltirana anketa: Država naj se umakne iz Cimosa

Večina sodelujočih je prepričana, da država ne bi smela imeti vloge pri reševanju Cimosa.

Objavljeno
02. marec 2017 16.22
tlo cimos
Mo. B.
Mo. B.

V tokratni Revoltirani anketi nas je zanimalo, kakšno vlogo bi morala imeti država v reševanju Cimosa. Večina sodelujočih (okoli 45 odstotkov) je med tremi ponujenimi odgovorili izbrala tistega, ki podpira popoln umik države iz lastništva Cimosa. »Država bi morala odigrati isto vlogo kot pri NLB. Umakniti se. Politiki so bili vedno najslabši gospodarji,« pravi Ambrož Demšar, ki je svoj glas tudi utemeljil.

Okoli 29 odstotkov sodelujočih pa je drugačnega mnenja - prepričani so, da bi morala SDH in DUTB, torej država, prestrukturirati podjetje. Še nekaj manj kot 26 odstotkov pa prizadevanja za ohranitev podjetja podpira, a ne za vsako ceno.

Ferdinand Trošt ob tem opozarja na glavni razlog, da Cimos propada: »Da je naša valuta za slovenske razmere precenjena in da Cimos na trgu prejema premajhen prihodek in dohodek.«

V novi Revoltirani anketi pa pozornost namenjamo hrani, ki jo je najti na slovenskih trgovinskih policah. Pred kratkim smo poročali o Evropi dveh živilskih hitrosti, v kateri vse države ne dobijo enake kakovosti hrane. Kot ste lahko prebrali, so izdelki v trgovinah na Slovaškem vsebovali manj mesa, več maščobe, sladil in konzervansov ter imeli manjšo težo kot enaki izdelki v Avstriji. Zato nas zanima, ali bi morali tudi v Sloveniji opraviti primerjalni test živil, da bi ugotovili, ali je hrana slabše kakovosti kot drugod. Ponujamo vam tri odgovore. Če smo katerega spregledali ali pa bi imeli kaj dodati, vas vabimo, da to tudi storite.