Revoltirana anketa: Evro je bil prava izbira

Večina sodelujočih je prepričana, da je Slovenija pred desetimi leti ravnala prav, ko se je odrekla tolarju.

Objavljeno
09. februar 2017 15.11
reu-GERMANY
Mo. B.
Mo. B.

V tokratni Revoltirani anketi smo vas spraševali, ali je Slovenija ravnala prav, ko je pred desetimi leti prevzela evro. Večina sodelujočih (približno 52 odstotkov) je izbrala katerega od dveh pozitivnih odgovorov − med njimi jih 38 odstotkov meni, da smo tako okrepili našo finančno stabilnost, približno 14 odstotkov pa, da je evro še spodbudil izvozno naravnano gospodarstvo.

Da je bilo slovo od tolarja slaba ideja, pa na drugi strani meni skupaj okoli 48 odstotkov sodelujočih. Med njimi jih nekaj več kot 16 odstotkov meni, da je bila odločitev napačna zato, ker je Slovenija izgubila monetarno suverenost, kanček manj kot 32 odstotkov pa, da je evro projekt vodilnih članic EU za podrejanje evropske periferije.

Da se Slovenija ne bi smela odpovedati monetarni suverenosti, je prepričan tudi Marko Vuk, ki je svoj glas podrobneje pojasnil. »Odrekli smo se najpomembnejšemu instrumentu ekonomske politike, kar nas je vse od 2008 naprej hudo teplo.« Ferdinand Trošt pa je prepričan, da je sicer evro praktičen, a da smo ga prevzeli prezgodaj: »Zaradi njega en del gospodarstva prehitro propada.«

V novi Revoltirani anketi nas zanima, kaj menite o nesoglasjih med Mirom Cerarjem in Milanom Brglezom in kakšne posledice pričakujete. Vabljeni, da svoj glas tudi podrobneje utemeljite.