Revoltirana anketa: Stavka zdravnikov ni bila upravičena

Večina sodelujočih v anketi je prepričana, da bi morali zdravniki najprej povrniti ugled poklicu.

Objavljeno
22. november 2016 16.05
Zdravstvo, UKC
Delo.si
Delo.si

V tokratni Revoltirani anketi smo vas spraševali o včeraj zamrznjeni stavki zdravnikov. Zanimalo nas je, ali je bila po vašem mnenju upravičena. Velika večina sodelujočih (skupaj več kot 60 odstotkov) je izbrala enega od dveh ponujenih negativnih odgovorov. Med njimi je daleč največja večina, skoraj 48 odstotkov, prepričanih, da bi se morali zdravniki najprej osredotočiti sami nase in po številnih razvpitih aferah najprej povrniti ugled svojemu poklicu. Nekaj manj kot 16 odstotkov pa meni, da je stavka predvsem škodila pacientom, zaradi česar si je zdravniki ne bi smeli privoščiti.

Število glasov med pozitivnima odgovora je bilo porazdeljeno enakomerneje – 18,6 odstotka sodelujočih podpira le stavko, katere cilj bi bil dvigniti standarde in normative dela, še približno 18 odstotkov pa meni, da so plače zdravnikov prenizke, zato je bila stavka upravičena.

Tudi v novi Revoltirani anketi ostajamo pri stavki zdravnikov. Sprašujemo vas po ozadju stavke. Je šlo za boj za kakovostnejšo oskrbo bolnikov, višje plače, oboje ali morda za rušenje reforme zdravstva? Vabljeni k sodelovanju, svoj glas lahko tudi utemeljite.