Revoltirana anketa: Zaskrbljeni nad zasebnostjo

Večina sodelujočih je prepričana, da obveščevalne službe nezakonito posegajo v zasebnost.

Objavljeno
15. marec 2017 14.35
shutter/hekerji
Mo. B.
Mo. B.

V tokratni Revoltirani anketi smo vas spraševali, ali vas skrbijo zadnja razkritja o vdiranju varnostnih in obveščevalnih služb v zasebno komunikacijo. Večina sodelujočih (skoraj 55 odstotkov) je na vprašanje odgovorila s seveda, saj da gre za nezakonito poseganje v zasebnost posameznika. Z nekaj več kot 23 odstotki sledijo tisti, ki jih tovrstna praksa varnostnih in obveščevalnih služb ne skrbi, saj da ne počno ničesar nezakonitega.

Nekaj manj kot 16 odstotkov moti predvsem dejstvo, da to počno zgolj velesile in tako še krepijo svojo prevlado, šest odstotkov pa meni, da je tovrstno poseganje v zasebnost nujno za spopadanje s sodobnimi varnostnimi grožnjami.

Novo Revoltirano anketo pa namenjamo diplomatski krizi med Nizozemsko in Turčijo, potem ko je nizozemska vlada enemu turškemu ministru onemogočila vstop v državo in drugega izgnala. Povod za spor je bil načrtovani shod v Rotterdamu, na katerem naj bi turški zunanji minister na Nizozemskem živeče turške volivce pozval, naj na referendumu glasujejo za spremembe turške ustave.

Zanima nas, kako bi se morala EU odzvati v sporu med članico in južno sosedo. Naj umirja strasti, odločno podpre Nizozemsko ali pusti, da državi spor rešita sami? Vabljeni k sodelovanju, opominjamo, da lahko svoj glas tudi podrobneje utemeljite.